A világ leggyorsabb adatkapcsolata több ezer ször gyorsabb, mint a magyar internet

A CERN svájci laboratóriuma és holland adattárolója közötti 800 Gbps sebességű kapcsolatot építettek ki, ami körülbelül 4400-szor gyorsabb, mint a magyarországi internet átlagsebessége.

Edwin Verheul és Joachim Opdenakker rendszermérnökök fejlesztették ki ezt a rendkívül gyors kapcsolatot, amely a CERN Nagy Hadronütköztetőjének hatalmas adatmennyiségét hivatott gyorsan továbbítani. A részecskeütközések során másodpercenként mintegy 200 millió gigabájtnyi adat keletkezik, amelyet a svájci laboratóriumból a holland adattárakba kell eljuttatni.

Az első sikeres tesztet 2021 februárjában hajtották végre, de előtte meg kellett győződniük a rendszer megvalósíthatóságáról és működőképességéről. A teszthez a Nokiától kölcsönzött különleges berendezéseket használtak, amelyekre csak korlátozott ideig volt lehetőségük.

A Genfből Amszterdamba vezető, 1650 km hosszú optikai kábel mentén a fényimpulzusokat kell közvetíteni, ami a távolság miatt jelent kihívást, hiszen a jelek teljesítménye csökken, ezért több helyen erősíteni kell őket.

A világ leggyorsabb adatátviteli rekordját Japánban állították fel, ahol 22.9 millió Gbps sebességet értek el, ami 127 milliószor gyorsabb a magyar átlag internetnél. Ezt a sebességet még nem alkalmazták gyakorlatban, a kísérlet során egy egyedi, 19 érrel rendelkező kábelt használtak, és 13km-es távolságra küldtek hatalmas mennyiségű próba adatot.

Martin Creaner, a World Broadband Association szakértője szerint egyre több mesterséges intelligencia-alapú technológia használatához lesz szükség nagyobb sávszélességre. Habár sok helyen már elérhető az 1 Gbps sebességű otthoni internet, az emberek jelentős része még nem használ ki ekkora sebességet. Creaner úgy véli, hogy 2030-ra az otthoni sávszélességek akár az 50 Gbps-t is elérhetik.