A tőzsde nem csak a nagyvállalatoké: új lehetőségek a középvállalatok számára

A Budapesti Értéktőzsde és az MBH Bank stratégiai együttműködést hirdetett a középvállalatok támogatása érdekében, hogy közelebb hozzák őket a tőkepiachoz és a banki finanszírozáshoz.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és az MBH Bank közötti együttműködés célja, hogy a középvállalatokat közelebb hozzák a tőkepiachoz, és kiaknázzák a banki finanszírozásban rejlő lehetőségeket. A BÉT & MBH Bank MentorHub program keretében a két intézmény összesen 40 millió forintos támogatást nyújt a tőzsdére lépni készülő vállalatok számára. Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója szerint a középvállalatok sikerességének előmozdítása a tőzsde stratégiájának központi eleme, és a cél az, hogy a tőkepiac ne csak a nagyvállalatok játéktere legyen.

Szabó Levente, az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy a bank piacvezető a vállalati szegmensben, és a hagyományos banki termékek mellett további szolgáltatásokkal kívánják támogatni az ügyfeleket. A vállalatok forrásbevonása jelenleg elsősorban hiteleken és lízingforrásokon alapul, de a tőkepiacok részvénykibocsátási ága is érdekes lehetőséget jelenthet számukra.

A BÉT & MBH Bank MentorHub programban a két cég 20-20 millió forinttal támogatja a kiválasztott cégeket, amelyek közül egy-egy vállalat maximum 10 millió forint támogatást igényelhet. A program keretében tudásmegosztó fórumokat szerveznek, és segédanyagokat készítenek a részvénykibocsátás előkészítéséhez.

Végh Richárd elmondta, hogy a BÉT-nek számos együttműködése van különböző tőzsdékkel és intézményekkel, de hazai kereskedelmi bankkal ez az első ilyen típusú együttműködés. Hozzátette, hogy a sikeres vállalatok gyakran már a tőzsdén vannak, és a tőkepiac használata segíthet a vállalatoknak a versenyképesség növelésében és a növekedésben.

Szabó Levente szerint a vállalati kötvények és a hitelek GDP-hez mért aránya Magyarországon alacsonyabb, mint Nyugat-Európában, tehát van tér a növekedésre. A magyar megtakarítások jelentős növekedése ellenére a lakossági vagyon csak kis mértékben finanszírozza a magyar vállalatokat, ami kiaknázatlan lehetőséget jelent.

Az MBH Bank gyorsjelentése szerint a tavalyi év sikeres volt a bank számára, és az idei első negyedév is a terveknek megfelelő növekedést mutat. Szabó Levente elmondása alapján a bank folyamatosan figyeli a potenciális akvizíciós célpontokat, és a 2025-ös évben már külföldi akvizíció is szóba jöhet. A lakossági hitelezésben a fellendülés elindult, és a vállalati hitelezésben is várható a növekedés az év második felében.