A 4iG alelnökének balatoni ingatlanai

Pont időben, a nyári szezonra elkészült a kormányközeli 4iG alelnöke, Linczényi Aladin balatoni ingatlanegyüttese, amelyet a Siófokhoz tartozó Törekiben épített fel, a helyiek kifogásai ellenére.

Az ÉTDR-ben szereplő információk szerint az ingatlanegyüttes, amely két gazdasági épületnek van nevezve és összesen 150 négyzetméteres, idén májusban kapta meg a használatbavételi engedélyt. Linczényi Aladin a Jódi hegyen, egy korábban érintetlen területen kezdett el építkezni, ahol eredetileg csak gazdálkodásra lehetett volna használni a telkeket. A helyiek aggódni kezdtek, hogy a terület Tihany sorsára jut, és luxusnyaralók sorakoznak majd egymás mellett, miután a 4iG vezetőségének más tagjai is megjelentek a környéken.

A 4iG alelnöke két szomszédos telken építkezett, ahol a tervek szerint egy 50 és egy 100 négyzetméteres ún. gazdasági épületet húzott fel, mindkét épületet a lehető legközelebb a telekhatárhoz, hatméteres távolságban egymástól. A helyiek gyanúja szerint a két épület valahogyan összeér egymással, amit az egy évvel ezelőtt készült képek is megerősíthetnek, hiszen a két épület közötti hatméteres sáv helyett egy minidombot építettek.

Egy helyi gazda az építési engedélyek felülvizsgálatát kérte, arra hivatkozva, hogy a területen csak akkor lehet gazdasági épületet felhúzni, ha mezőgazdasági tevékenység folyik, és a terület tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő. A helyiek szerint a térszintet is feljebb hozták, és a telekhatárokat is átalakították, de a kormányhivatal mindenben rendben talált.

A két gazdasági épületre április 12-én indították el a használatbavételi eljárást, és május 17-én meg is kapták a szükséges engedélyeket. Május végi látogatásunkkor a terület még rendezetlennek tűnt, és tábla figyelmeztetett, hogy kamerával figyelik a területet. A két épület tájidegen volta valószínűleg nem fog változni sem a kert rendezésével, sem a vaskerítés kicserélésével.