Új szabályok a logisztikai parkokra

2025. január 1-től szigorodnak a logisztikai parkokra vonatkozó szabályok, és egyes vállalkozások csak akkor végezhetnek logisztikai tevékenységet az adott telephelyen, ha megszerezték a „Logisztikai Park” címet.

A 161/2023. IV. 28. kormányrendelet részletesen határozza meg a Logisztikai Parkok fogalmát, amelyek legalább 60%-ban logisztikai kapacitásokra épülnek, és ahol az alapszolgáltatások a logisztikához kötődnek. A Logisztikai Parknak minősülő területnek legalább 3 hektár nagyságúnak kell lennie, és ipari vagy gazdasági területnek kell minősülnie a településrendezési terv vagy önkormányzati határozat alapján.

A jogszabály különbséget tesz intermodális, regionális és helyi logisztikai parkok között, és egy településen csak egy intermodális vagy egy regionális logisztikai park cím adható ki, kivéve ha a Logisztikai Park Tanács engedélyezi az eltérést.

Takó Zsófia, a DLA Piper Hungary Ingatlanjogi csoportjának ügyvédjelöltje szerint a Logisztikai Park cím megszerzéséhez nem csak a fenti feltételeknek kell megfelelni, hanem pályázni is szükséges az illetékes minisztériumnál. A vállalkozásoknak, amelyek a tevékenységükből származó nettó árbevételük legalább 60%-át raktározási és szállítmányozási tevékenységből szerzik, és a telephelyük területe eléri a 3 hektárt, valamint a fedett raktározási kapacitásuk legalább 3000 m2, csak akkor végezhetnek logisztikai tevékenységet, ha megszerezték a Logisztikai Park címet.

Mi a teendő?

Szűcs Anikó Edit, a DLA Piper Hungary Ingatlanjogi csoportjának szenior ügyvédje hangsúlyozza, hogy a Logisztikai Park cím megszerzéséhez a pályázatot a kormányzati portálon közzétett felhívásban foglalt tartalommal és mellékletekkel kell benyújtani az iparügyekért felelős miniszterhez. A Logisztikai Park Tanács 60 napja van arra, hogy javaslatát a minisztérium részére megküldje, ezért a pályázati anyagot és a Logisztikai Park Tanács engedélyére vonatkozó kérelmet érdemes minél hamarabb beadni.

A rendelet célja az eljárások gyorsítása, így a Logisztikai Park címre irányuló pályázatok esetében a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek egyszerűsített eljárásrendben nyilváníthatók kiemelt jelentőségű beruházássá. Újdonság, hogy a pályázatok elbírálásánál előnyben kell részesíteni azokat, amelyek kedvezményezett járás vagy szabad vállalkozási zóna területén valósulnak meg.