Az óvodások táplálkozási útmutatója a Magyar Dietetikusoktól

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által kidolgozott útmutató szerint a 4-6 éves óvodásoknak naponta legalább négy adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztaniuk.

Az MDOSZ, amely először 2016-ban publikálta a felnőttek számára szóló táplálkozási útmutatót, most az óvodás korosztály számára is elkészítette az Okostányér nevű táplálkozási útmutatót. Az útmutató a nemzetközi tudományos eredményeket és jogszabályokat figyelembe véve, a hazai táplálkozási szokásokat és ízlést is szem előtt tartva készült el. Az élelmiszeralapú ajánlásokat a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottságának ajánlásával egészítették ki táplálkozási tanácsokkal, adagszámításokkal és receptekkel, valamint fenntarthatósági szempontokat is beépítettek az útmutatóba.

Az Okostányér részeként az óvodások számára is elérhetővé vált az adagolási útmutató és az energiaigény-kalkulátor, amelyek figyelembe veszik a gyermek fizikai aktivitását és nemét. Az útmutatóban életévekre és nemekre lebontva található meg az óvodások napi energiaszükséglete, valamint az egyes élelmiszertípusok ajánlott adagszáma és az egy adag mérete.

Az óvodások napi energiaszükséglete többek között életkoruktól, nemüktől és fizikai aktivitásuktól függően változik, és 1300 és 1800 kcal között mozog. A szakemberek naponta minimum négy adag zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, továbbá három adag gabonafélét, három adag tejet vagy tejterméket, és rendszeres hal-, tojás-, valamint húsfogyasztást. Emellett kiemelik a napi legalább nyolc pohár folyadék, főleg víz fogyasztásának fontosságát.

Az ajánlás részletezi az adagok méretét is, például hogy a zöldségek esetében 40-180 gramm, a tejnél pedig 1-2 deciliter tekinthető egy adagnak a gyermek korától és fizikai aktivitásától függően. A folyadékfogyasztásnál egyszerre körülbelül másfél-két deciliter ital fogyasztását javasolják. A dietetikusok az útmutatóban minden fontos élelmiszerre megadják a pontos adagolást.