Katonák egyenruhaviselése szolgálaton kívül

Július 1-től Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter egyedi döntéssel elrendelheti, hogy a katonák szolgálati időn kívül, munkába járás közben is egyenruhát viseljenek. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló 2021-es törvény módosítása értelmében ez a változás a 2024. évi XX. törvény részeként lépett életbe, amely hatályon kívül helyezte a honvédek jogállásáról szóló 2012. évi CCV. törvényt.

A törvénymódosítás részletezi, hogy a honvédelemért felelős miniszter egyedi döntésével elrendelheti az egyenruha szolgálati időn túli kötelező viselését a munkába járás során. Egyes olvasói beszámolók szerint már vannak olyan egységek, ahol ezt gyakorlatba is ültették, de a honvédelmi minisztérium nem reagált a témában feltett kérdésekre.

A törvény továbbá meghatározza, hogy kik viselhetnek egyenruhát. A honvédeken kívül a nyugállományúak, a honvédelmi szolgálati juttatásban részesülők, az önkéntes tartalékosok és a rendvédelmi szerv tagjai is hordhatnak egyenruhát bizonyos esetekben. A köztársasági elnök és bizonyos politikai, valamint szakmai felsővezetők is viselhetnek egyenruhát műveleti területen és gyakorlaton. Azonban a Honvédségnél rendszeresített egyenruha, vagy azzal összetéveszthető ruházat viselése más személyek számára tilos.

Harangozó Tamás, a honvédelmi bizottság MSZP-s elnöke szerint az egyenruha viselésére vonatkozó szabályok átírásának célja az volt, hogy a 2023 elején leszerelt 45 év feletti hivatásos katonák továbbra is viselhessenek egyenruhát. Emellett a miniszter dönthet úgy, hogy a szolgálati időn kívül is előírja az egyenruha viselését.

A kormány a hadsereg népszerűsítésére törekszik, és a haderőfejlesztés részeként modern katonai eszközök beszerzésére és toborzási kampányokra is sor került. A kormány szerint Magyarországnak képesnek kell lennie megvédenie magát egy esetleges fegyveres konfliktusban, és a honvédelmi miniszter szerint a békéhez erő és fegyver szükséges.

A hadsereg átalakítása nem volt zökkenőmentes, hiszen tavaly több száz embert küldtek el a honvédségtől. Ideológiai szinten is folyik a katonaság népszerűsítése, például a szittya gondolkodásmód felelevenítéséről beszélt a honvédség vezérkari főnöke, és katonai identitásért felelős miniszteri biztos is kinevezésre került. Orbán Viktor miniszterelnök a hivatásos katonákat a társadalom legjobb részének nevezte.