Új, rendkívül veszélyes kábítószer jelent meg Európában és Észak-Amerikában

Egy új, a fentanilnál is erősebb szintetikus opioid, a nitazén terjed az európai és észak-amerikai piacon, amelyet eredetileg a fájdalom csillapítására fejlesztettek ki az 1950-es években, de a gyógyászatban soha nem engedélyezték használatát.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) szerint a nitazén már az Egyesült Államokban, Kanadában, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Észtországban, Lettországban és a Magyarországgal szomszédos Szlovéniában is megjelent. Korábbi sajtóértesülések alapján Horvátországba és más országokba is szállították ezt a kábítószert.

A BBC jelentése szerint a nitazénhez köthető halálos kimenetelű túladagolások száma növekszik, és ilyen eseteket regisztráltak többek között Írországban, az Egyesült Királyságban, Észtországban és Lettországban.

Az Európai Unió kábítószer-ellenőrző hatósága figyelmeztetett arra, hogy a Kínában tömegesen gyártott szintetikus opioidok, amelyek sokkal hatásosabbak a heroinnál, a Baltikumon keresztül jutnak el Nyugat-Európába, és tömeges haláleseteket okoznak.

A heroin alapanyagát képező ópiumtermelés Afganisztánban a tálibok intézkedéseinek köszönhetően 95 százalékkal csökkent, ami után kezdték el gyártani ezeket az új szintetikus drogokat.

A nitazént kutyaeledelnek álcázva, vagy vendéglátóipari kellékekbe rejtve szállítják Nagy-Britanniába, és a közösségi média segítségével is értékesítik. Egy fiatal kínai nő, aki egy vegyipari cégnél dolgozik, angol nyelvtudásával kommunikál a potenciális vásárlókkal, és kezdetben nem is tudta, hogy kábítószert értékesít.

Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ szerint tavalyelőtt több mint százezer amerikai halt meg fentanil-túladagolásban. Egy másik amerikai tanulmány szerint állami tulajdonban lévő kínai vállalatok vesznek részt a kábítószer-kereskedelemben, amit a kínai kormány következetesen tagad.

A brit hatóságok a nitazént a legveszélyesebb drogok közé sorolták, és életfogytiglani büntetésre számíthatnak az előállítói és terjesztői. Az UNODC jelentése szerint a tiltott fentanilok még mindig példátlan számú túladagolásos halálesetért felelősek, és a globális kábítószer-fogyasztás az elmúlt évtizedben egyötödével nőtt.

A legelterjedtebb kábítószerek a fogyasztók száma alapján a következők:

  • kannabisz: 228 millió,
  • opioidok: 60 millió,
  • amfetaminok: 30 millió,
  • kokain: 23 millió,
  • extasy: 20 millió.

A nitazén fájdalomcsillapítóként történő alkalmazását sosem engedélyezték, és a drog befecskendezve, belélegezve, lenyelve, vagy más kábítószerrel és alkohollal keverve rendkívül veszélyes, jelentősen növeli a túladagolás és a halál kockázatát.