Japánban tervezett futószalag válthat ki 25 000 teherautót

Számítások szerint 2030-ra Japánban olyan súlyos lehet a munkaerőhiány, hogy a csomagok harmadát nem lesz, aki kiszállítsa. Ezt a problémát egy 500 km hosszú futószalag megépítésével kívánják orvosolni, amely Tokiót és Oszakát kötné össze.

A The Japan News információi alapján a japán közlekedési minisztérium szakbizottsága már tárgyal egy olyan projekt keretéről, amely egy hatalmas szállítószalag-rendszerrel kapcsolná össze az ország nagyvárosait. Az automatizált, nulla károsanyag-kibocsátású rendszerrel több millió tonna árut lehetne szállítani, ami körülbelül 25 ezer teherautó kapacitásának felel meg.

A tervek szerint az első szakasz, amely Tokiót és Oszakát köti össze, 2034-re készülhet el. A japán népesség elöregedése és a munkaerőhiány miatt a logisztikai kapacitások már most is próbára vannak téve, és a helyzet várhatóan tovább romlik. Az online vásárlások növekedése miatt 2030-ra a csomagok akár 30%-a is rekedhetne útközben.

A pontos működési mechanizmus még nem ismert, de a tervek szerint a rendszer egyetlen raklapon több tonna rakományt képes lenne szállítani, emberi beavatkozás nélkül. Két fő elképzelés van: az egyik egy masszív futószalag kialakítása az autópályák mentén vagy alagutakban, a másik pedig az elektromos önvezető járművek használata, bár ez utóbbi technológia még nem áll készen arra, hogy teljes mértékben megbízható legyen ebben a szerepben.