Orosz siklóbombák meghibásodása: problémák a rettegett fegyverekkel

Miközben Ukrajna az orosz siklóbombákat tartja a támadások egyik legveszélyesebb eszközének, egy kiszivárgott jelentés szerint problémák merültek fel a fegyverek irányítórendszerével, több bomba Oroszország területén zuhant le.

A Washington Post által megszerzett orosz jelentés szerint, amely a siklóbombák meghibásodásáról számol be, legalább 38 darab Ukrajnába szánt bomba nem érte el célját, hanem Oroszország területén csapódott be, ebből négy Belgorod városában. A siklóbombák, amelyeket az orosz légierő 2023 óta használ széles körben, az amerikai JDAM szárnyas bombák mintájára készültek, és GPS-alapú célkereső rendszerrel vannak felszerelve. Ezek a bombák jelentős pusztítást képesek okozni Ukrajna területén.

A jelentés szerint a bombák többsége nem robbant fel, de egy esetben Belgorod városában detonáció is történt, ami egy 20 méteres krátert hagyott maga után, és jelentős károkat okozott a környező autókban és épületekben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben azt nyilatkozta, hogy Oroszország csak az elmúlt egy hét alatt 800 siklóbombát vetett be Ukrajna ellen. Ha ezt a számot vesszük alapul, akkor az egy év alatt előforduló 38 meghibásodott bomba nem tekinthető magas hibaarányúnak.

Az orosz lakosság számára azonban komoly bizalomvesztést jelenthetne, ha kiderülne, hogy a Belgorod térségét érő támadások egy részét valójában az orosz légierő hajtotta végre, nem pedig Ukrajna. Az ilyen jelentések azonban valószínűleg nem jutnak el a széles orosz közönséghez.