Jim Carrey, a grimaszok királya Hollywoodban

1994-ben Jim Carrey egyetlen év alatt vált ismeretlen komikusból a filmipar egyik legnagyobb sztárjává, három kasszasikerrel, az Ace Ventura, A Maszk és a Dumb és Dumber filmekkel.

Jim Carrey karrierje 1994-ben hihetetlen sebességgel ívelt felfelé, amikor is a korábban kevéssé ismert tévés komikusból Hollywood egyik legjobban fizetett színésze lett. Az Ace Ventura: Állati nyomozó, A Maszk és a Dumb és Dumber – Dilibogyók filmekkel nemcsak a vígjátéki trendeket forradalmasította, hanem saját komikusi kultuszát is megalapozta. Carrey már korábban is rendelkezett jelentős színpadi és képernyős tapasztalattal, és a standup-közegben szerzett népszerűségét kihasználva költözött Hollywoodba, hogy a világot is megnevettethesse. Az In Living Color című szkeccs-sorozatban nyújtott alakításai révén vált igazán ismertté, különösen Fire Marshall Bill karakterével.

Az Ace Ventura film sikere nem volt előre borítékolva, hiszen több neves komikus is visszautasította a főszerepet, míg végül Carrey kapta meg a lehetőséget. Ő maga is közreműködött a forgatókönyv átírásában, és az improvizáció terén szabad kezet kapott, ami a film egyedi hangulatát eredményezte. A Cannibal Corpse zenekar bevonása is az ő ötlete volt, ami a film sikere után a zenekar népszerűségét is megnövelte. Carrey a filmekben gyakran túlzó és irreális alakítást nyújtott, ami néhány kritikusnak nem tetszett, de a közönség körében nagy sikert aratott.

A Maszk forgatásakor Carrey még nem számított szupersztárnak, és a film készítése során olyan dolgokat is vállalt, amelyeket későbbi státusza mellett már nem tett volna meg. A film úttörő volt a vizuális effektek terén, és Carrey alakítása nélkülözhetetlen volt a sikerhez. A Dumb és Dumber film esetében már mint sztár szerződött, és jelentősen magasabb gázsit kapott, mint korábbi filmjeiért. A Dumb és Dumber sikere Jeff Daniels karrierjét is elősegítette, és a Farrelly testvérek első nagyjátékfilmjének is bizonyult.

Carrey későbbi karrierje során is maradt hű önmagához, még ha ritkábban is vállalt szerepeket. Az Ember a holdon forgatásán például hónapokig nem hagyta el Andy Kaufman karakterét, ami a stáb számára nagy kihívást jelentett. Carrey a Most nevess! című sorozatban is komolyabb témákat dolgozott fel, és művészi válságairól is nyíltan beszélt. A színész ma már ritkábban vállal nyilvános szerepléseket, és a festészetben találta meg a lelki békéjét, de a visszavonulás gondolatával is játszik.