Boeing milliárdos üzletet köt

A Boeing és az Airbus, a világ két legnagyobb repülőgépgyártója jelentős lépéseket tettek beszállítói hálózatuk átalakítása érdekében: a Boeing beleegyezett, hogy 4,7 milliárd dollárért visszavásárolja a Spirit AeroSystems részvényeit, míg az Airbus több százmillió dolláros kompenzációért cserébe átvette a Spirit veszteséges európai hálózatát.

A Boeing döntése, hogy visszavásárolja már 20 éve külön működő egykori leányvállalatát, a Spirit AeroSystems-t, a 737 MAX válság árnyékában történt, amely során januárban egy ajtódugó meghibásodása komoly biztonsági aggályokat vetett fel. A Reuters jelentése szerint a Boeing részvényenként mintegy 37,25 dollárért vásárolja meg a Spiritet, ami összesen 8,3 milliárd dolláros vállalati értéket jelent az adósságokkal együtt. Patrick Shanahan, a Spirit AeroSystems elnök-vezérigazgatója szerint az egyesülés lehetővé teszi a gyártási és mérnöki képességek nagyobb integrációját.

Az Airbus sem maradt tétlen, a Reuters múlt heti jelentése szerint átveszi a Spirit négy üzemét az Egyesült Államokban, Észak-Írországban, Franciaországban és Marokkóban, ezzel stratégiai fontosságú alkatrészek gyártását biztosítva magának az A350-es és A220-as repülőgépekhez. Az üzlet részeként az Airbus 1 milliárd dolláros kompenzációt javasolt, végül 559 millió dolláros kompenzációt kapnak a Spirittől.

Az Airbus árfolyama 2,7 százalékos pluszban áll jelenleg, bár ez nem feltétlenül a sikeres ügyletnek tekinthető, ugyanis az egész francia piac nagyot ralizik a tegnapi választási eredmény miatt.