Sikeres kapcsolat Magyarország és Ukrajna között az ukrán miniszterelnök-helyettes szerint

Az ukrán miniszterelnök-helyettes, Olha Sztefaniscsina szerint, bár az Orbán-kormány egy "nagyon sajátos csoportot" képvisel, a két ország közötti kapcsolatok sikeresek.

Az Ukrainska Pravda értesülései alapján Sztefaniscsina elmondta, hogy bár az Orbán-kormány egy "egy bizonyos embercsoportot" képvisel, és "sajátos megközelítéseik vannak a tárgyalásokhoz", a párbeszéd a magyar kormánnyal mégis eredményes, noha nem mindig könnyű.

A miniszterelnök-helyettes kitért arra is, hogy a magyar kormány 11 követelést fogalmazott meg a magyar nemzetiség jogainak védelmében Ukrajnával szemben, de hangsúlyozta, hogy Magyarország nem sértette Ukrajna területi integritását.

Továbbá, az ukrán Jevropejszka Pravda információi szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a közeljövőben találkozhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy az Európai Unió nyomására előmozdítsa a kétoldalú kapcsolatok javítását. A Jevropejszka Pravda újabb értesülései szerint a találkozó akár már jövő héten megvalósulhat. Ezt Orbán politikai igazgatója, Orbán Balázs jelentette be Brüsszelben, miután a miniszterelnök rövid, de érzelemdús megbeszélést folytatott Zelenszkijjel az EU-csúcs előtt.

A közelgő találkozó hátterében az állhat, hogy az Európai Unió vezetői régóta sürgetik a magyar kormányt, hogy javítsa kapcsolatait Kijevvel. Ezen felül Orbán Viktor új, alapvetően regionális alapon szerveződő frakció alakításán dolgozik az Európai Parlamentben, amihez hét tagországból legalább 23 képviselőre van szüksége. A Fidesz már tíz embert delegál az EP-be, és valószínűleg a KDNP képviselője is csatlakozik hozzájuk, de a hét ország megszerzése már nehezebb feladat lehet. Orbán Viktor e célból vasárnap délelőtt Bécsben tárgyalt az Osztrák Szabadságpárttal.