A Balatonnak is lehetne saját főpolgármestere

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója szerint a Balaton régiójának szüksége van egy saját közgyűlésre és főpolgármesterre, amely hozzájárulna a térség egységes érdekérvényesítéséhez.

Az MSZP pártigazgatója, Molnár Zsolt egy Facebookon közzétett videóban beszélt arról, hogy a Balaton térségének szüksége van egy saját közgyűlésre és egy főpolgármesterre. A politikus szerint egy új közigazgatási egység, a "Balaton Térség Önkormányzata" létrehozásával lehetne egységesíteni a környék 41 települését, amelyek jelenleg három különböző vármegyében helyezkednek el: Somogyban, Veszprémben és Zalában.

Molnár Zsolt kiemelte, hogy a Balaton nem csupán egy kulturális kincs, hanem egy nemzeti örökség is, amelyet meg kell őrizni a jövő nemzedékei számára. Ebben a kontextusban hangsúlyozta, hogy a térségben élők érdekeinek elsőbbséget kell élvezniük.

A javasolt "Balaton Térség Önkormányzata" egy új, vármegyéhez hasonló jogkörökkel rendelkező területi önkormányzat lenne. Ennek egyik legfontosabb szerve a balatoni közgyűlés volna, amelynek tagjai a 41 település polgármesterei lennének. A közgyűlés vezetője egyúttal a balatoni főpolgármester is lenne, akit a térség közel 140 ezer lakosa választana meg.

A részletesen kidolgozott javaslatcsomag többek között a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonrészének kérdését, a térség kiemelt övezetté nyilvánítását, a közgyűlés vétójogát a kiemelt állami beruházásokkal kapcsolatban, valamint egy térségi rendészet létrehozását foglalná magában, amely a települési önkormányzatoknak nyújtana segítséget rendészeti kérdésekben.

Molnár Zsolt hozzátette, hogy a kétszintű közigazgatás már korábban is működött Budapesten, ahol a Fővárosi Közgyűlés tagjai a kerületekben megválasztott polgármesterek voltak. Úgy véli, hogy ez a modell beilleszthető az alkotmányba és az önkormányzati törvénybe.

A politikus bizakodóan zárta videóját, remélve, hogy a következő önkormányzati választásokon, 2029-ben már megválasztják a Balaton főpolgármesterét, aki egyben a balatoni térség közgyűlésének elnöke is lesz.