Magyar delegáció az ENSZ tengeri sokféleségről szóló ülésein

A magyar kormány hivatalosan is delegációt küld az ENSZ égisze alatt zajló nemzeti joghatóságon kívüli területek tengeri biológiai sokféleségének megőrzéséről és fenntartható hasznosításáról szóló ülésekre.

A miniszterelnök, Orbán Viktor aláírása értelmében a kormány képviselői részt vesznek az Egyesült Nemzetek Szervezete Tengerjogi Egyezménye keretében létrejött megállapodás, az úgynevezett BBNJ Előkészítő Bizottságának (PrepCom) ülésein. A küldöttség tagjait Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelöli ki, az agrárpolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben.

Az ENSZ tengerjogi egyezménye alapján létrejött BBNJ-megállapodást 2023. június 19-én fogadták el, és a megállapodáshoz 2023 és 2025 szeptembere között lehet csatlakozni. A megállapodás négy fő területre koncentrál:

  1. A tengeri genetikai erőforrások megosztása,
  2. Védett tengeri területek kialakítása,
  3. Környezeti hatásvizsgálatok elvégzése,
  4. Tengeri technológiai fejlesztések.

A Föld felszínének jelentős részét, 70 százalékát óceánok és tengerek borítják, melyek átlagos mélysége 3700 méter. A világűr és a tengerfenék kutatása egymást kiegészítő és ideális esetben egymást tápláló tevékenységek.