Újabb rekordok a gazdaságban és a forint árfolyamának alakulása

A forint erősödése és a BUX index történelmi csúcsa jellemzi a hetet, miközben az Apple Pay körüli incidens és az üzemanyagárak emelkedése is fontos gazdasági események voltak. A következő időszakban a forint árfolyama az euró ellenében a 390-400-as sávban alakulhat.

A forint a hetet 397-es szint alatt kezdte az euróval szemben, majd a hét folyamán erősödött, pénteken este 395-ös szinten zárva. A Makronóm Intézet szerint a következő időszakban a forint árfolyama a 390-400-as sávban mozoghat az euró ellenében. A dollár gyenge teljesítménye is hozzájárult a forint erősödéséhez, az euró hétfő délelőtt 0,4 százalékot erősödött a dollárral szemben.

A héten az Apple Pay önálló életre keltése okozott fennakadást, több magyar felhasználót érintve indokolatlan levonásokkal. A Magyar Nemzeti Bank és a kormány gyors kártérítést ígért a károsultaknak, amit több bank már el is kezdett folyósítani. A gazdasági események között szerepelt az üzemanyagárak emelkedése is, amelyre a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben reagált, felszólítva a kereskedőket az árak mérséklésére.

A munkaerőpiaci adatok kedvezőek voltak, a Központi Statisztikai Hivatal szerint májusban a foglalkoztatottak száma 36 ezerrel nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tőzsdén a BUX index újabb történelmi csúcsot döntött, több mint 2 százalékkal emelkedve egy hét alatt. A Richter és az OTP részvényei hajtották leginkább az emelkedést, előbbi esetében a női egészség szegmensbe tartozó értékesítések tervezett növelése, utóbbinál a sajátrészvény-visszavásárlások játszottak szerepet.

A következő héten a KSH több gazdasági adatot is közöl, amelyek hatással lehetnek a forint árfolyamára. Az Eurostat júniusi inflációs gyorsbecslése és az Egyesült Államokból érkező munkaerőpiaci adatok is fontos makrogazdasági információk lesznek. A Makronóm Intézet elemzői szerint a kedvező makroadatok forinterősödést generálhatnak a devizapiacokon.