Gyógyszerészhiány és a következmények

Magyarországon kritikus a helyzet a gyógyszerész szakmában, mivel hónapok óta nem minden patikában áll rendelkezésre szakember. Csupor Dezső gyógyszerész szerint ez komoly problémákat vet fel, különösen az új gyógyszerek kiadásánál, ahol a szakemberi hozzáértés nélkülözhetetlen.

Az elmúlt években egyre súlyosabbá vált a gyógyszerészhiány hazánkban, ami olyan mértéket öltött, hogy egy május 6-i rendelet szerint már nem is kötelező a gyógyszerész jelenléte a fiókgyógyszertárakban. Csupor Dezső hangsúlyozza, hogy ez a helyzet "nagyon nincs rendben", mivel a gyógyszerkiadás szakértelmet igényel, amit csak képzett gyógyszerészek tudnak biztosítani.

A gyógyszerészek társadalmi megítélése nem túl magas, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet, hiszen a betegek hajlamosak lehetnek a gyógyszer-automaták használatára áttérni, amelyek bevezetését a munkaerőhiány mellett a non-stop gyógyszervásárlás lehetőségének megteremtése is indokolja. Csupor Dezső szerint a gyógyszerészek sokkal többet nyújtanak, mint amit a társadalom általában vélekedik róluk, hiszen komplex tanácsadást tudnak nyújtani a gyógyszerek szedésével kapcsolatban.

A gyógyszerész szakma jövőjét illetően több téma is felmerült, többek között a gyógyszerészek fizetése, a képzési nehézségek, az öndiagnosztizáló társadalom kihívásai, valamint a gyógyszerfogyasztási szokások is terítékre kerültek.

: Economx.hu : Index.hu