Mesterséges intelligencia a borászatban

A mesterséges intelligencia (AI) forradalmasítja a borászatot a költségcsökkentéstől az éghajlatváltozás hatásainak mérsékléséig, lehetővé téve a borfogyasztók számára, hogy jobb minőségű, fenntarthatóbb termékekhez jussanak.

A világ számos pontján, mint például a kaliforniai Napa-völgyben, Ausztráliában és Chileben, a pincészetek már alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a borkészítés minden szakaszában. A technológia segítségével hatékonyabbá válik a döntéshozatal, a költségvetés tervezése és az éghajlatváltozás hatásainak mérséklése. A Gamble Family Vineyards például látásalapú mesterséges intelligencia-technológiát használó traktorokat vet be, amelyek 360 fokos kamerával és érzékelőkkel felszerelve elemzik a termést, segítve ezzel a munkák idejének és a hosszú távú hozambecsléseknek a megtervezését. Ausztráliában a Rathbone Group egyik szőlőültetvénye, a Mount Langi Ghiran mesterséges intelligenciát alkalmaz a vízszint és a terméselőrejelzések monitorozására, míg a chilei Viña Concha y Toro a hozambecslés és a szőlővel kapcsolatos információgyűjtés terén használja az AI-t.

A borágazat egyik legnagyobb kihívása a terméshozam előzetes becslése, amelyre a borászoknak néhány hónappal a szüret előtt van szükségük. Damien Sheehan, a Mount Langi Ghiran igazgatója szerint a pontos előrejelzés lehetővé teszi az erőforrások okos felhasználását, csökkenti a pazarlást és segít elkerülni az erjesztési helyek kifogyását. Az AI segítségével hatékonyabban lehet ütemezni az öntözést, elkerülve a túlöntözést, és pontosan diagnosztizálni a növényeket érintő gombás betegségeket.

A szőlő minősége döntő a kiváló borok előállításában, és a mesterséges intelligencia segítségével a gyümölcsöket tannin-, antioxidáns-tartalmuk alapján lehet osztályozni. Az AI-modell segítségével a borászatok előre meg tudják határozni, hogy az adott szőlő milyen minőségű bor előállítására alkalmas. Alvaro González, a Viña Concha y Toro Kutatási és Innovációs Központjának igazgatója szerint az AI-alapú eszközök rengeteg adatot szolgáltatnak, amelyek alapján a szőlő minőségét prémium, szuperprémium vagy ultraprémium kategóriákba sorolhatják.

A mesterséges intelligencia jövőbeli fejlődése várhatóan magában foglalja majd a hozamtérképezést is, tovább növelve ezzel a borászatok hatékonyságát és a borok minőségét.