A Kékszalag vitorlásverseny új dimenziója: 5G és digitális innovációk

A 2024-es Kékszalag vitorlásverseny nemcsak a résztvevőknek, hanem a nézőknek is felejthetetlen élményt ígér, hiszen a helyszíni élmények mellett az online térben is követhető lesz az esemény. A Magyar Telekom legújabb digitális megoldásainak és az 5G hálózat erejének köszönhetően a verseny a XXI. század technikai sportjává avanzsálódott.

A Kékszalag regatta Európa legrégebbi és leghosszabb távú tókerülő vitorlásversenye, amely idén ünnepli 90. évfordulóját. A verseny a hobbivitorlázók számára is nyitott, ami jelentős növekedést eredményezhet a résztvevők számában.

Az 5G technológia bevezetése új lehetőségeket nyit meg a Balatonnál, ahol a Telekom fejlesztéseinek köszönhetően a kültéri 5G lefedettség már közel 67 százalékos, a Balaton környékén pedig 90 százalék feletti szintet ér el. A verseny élő közvetítését egy külön erre a célra kialakított 5G Campus hálózat biztosítja, amely akár 650 hajó egyidejű helymeghatározását is képes kezelni.

A Telekom a Campus Network privát hálózatával garantált sávszélességet és biztonságot nyújt a verseny közvetítéséhez, amely kizárólag az ügyfél által meghatározott eszközökkel használható.

A közvetítés minőségét tovább emeli, hogy a Telekom a RECnGO partnerségében hordozható képalkotó eszközöket is bevet, amelyek stabilizátorhoz rögzített okostelefonok segítségével professzionális képi minőségben közvetítik az eseményeket.

A Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja által kifejlesztett nyomkövető rendszerrel a versenyen résztvevő minden hajó GNSS technológiával és a Magyar Telekom mobilhálózatával lesz felszerelve, így a verseny valós időben követhető lesz térképen is. Ez az újítás nemcsak a versenyzőknek, hanem a szurkolóknak is új élményeket kínál, lehetővé téve a kedvenc csapatok támogatását és a verseny stratégiai követését.