Mégsem hoz világvégét egy közeli szupernóva-robbanás

A Naprendszer közelében időről időre bekövetkező csillagrobbanások nem jelentenek olyan fenyegetést a földi életre, mint azt korábban gondoltuk, a bolygónkat védő mágneses mező és az ózonréteg ugyanis ellenáll ezeknek a kozmikus csapásoknak.

A szupernóva-robbanások a csillagok fejlődésének végső eseményei, és olyan gyakoriak, mint maguk a csillagok. A robbanásokat a magfúzió megszűnése okozza, amely során a hidrogént nehezebb elemekké olvasztják össze, egészen a vasig. Amikor a csillagokban a fúzió megszűnik, a gravitáció hatására a csillag tömege összeomlik, ami hatalmas energiát szabadít fel, fénye akár a Nap ötszázmilliárdszorosát is elérheti.

A Föld közelében bekövetkező szupernóva-robbanások nem okoztak tömeges kihalást, és kevésbé veszélyesek, mint eddig véltük. A Nature magazinban közölt elemzés szerint a mágneses mező és az ózonréteg védelmet nyújtanak a kozmikus sugárzás ellen. A kozmikus sugárzás száz fényév távolságban is megszázszorozódik, de a földi légkör 99 százalékát kiszűri, ami lehetővé tette az élet kialakulását a bolygónkon.

Egy világvégével kevesebb

Korábbi kutatások szerint a késő devon és a késő perm tömeges kihalásokat közeli szupernóva-robbanások okozhatták, amelyek erős UV-sugárzást bocsátottak ki és elsöpörték az ózonréteget. Azonban a friss kutatások szerint a szupernóva-robbanások nem okozhatták az ózonréteg összeomlását, sem tömeges kihalást. Egy EMAC nevű klímamodell segítségével végzett vizsgálatok szerint a megnövekedett sugárzás csupán tíz százalékkal csökkentette az ózonréteget, ami hasonlatos a CFC hajtógázok által okozott változáshoz.

Olcsó tűzijáték

A közeljövőben több szupernóvát is láthatunk, például a T Coronae Borealis várhatóan szeptemberben fog felrobbanni, bár ez 3000 fényév távolságra van a Naprendszertől. A Betelgeuse robbanása is kivételes látványt ígér, mivel ez a szomszédos óriáscsillag a Napnál 764-szer nagyobb és az élete végén jár. A robbanás időpontjára eltérő becslések vannak, de arra is van esély, hogy a robbanás már megtörtént, csak mivel ötszáz fényévre van, ezt még évszázadokig nem fogjuk látni. Annyi biztos, hogy emiatt nem kell világvége-félelmeinknek lenniük.