Új rektora van a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek

Hétfőtől Charaf Hassan egyetemi tanár tölti be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektori posztját, ötéves megbízatással.

Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának korábbi dékánja, hétfőn vette át a rektori láncot elődjétől, Czigány Tibortól. A libanoni születésű új rektor villamosmérnök és mérnök-közgazdász végzettséggel rendelkezik, valamint az MTA doktora, diplomáját 1992-ben szerezte meg a Műegyetemen.

Charaf Hassan 1996 óta dolgozik a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén, 2016 óta annak vezetője, és 2019-től töltötte be a kar dékánjának pozícióját. Az új rektor kiemelkedő szerepet játszott a mobilprogramozás egyetemi oktatásba való bevezetésében, és több nemzetközi kutatási és fejlesztési projektet is kezdeményezett a mobilalkalmazások területén. Emellett ő indította el az üzemmérnök-informatikus képzést az iparral való együttműködés keretében.

A rektori lánc átadásának ünnepélyes eseményén jelen voltak a műegyetemi szenátus tagjai, valamint Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter és Varga-Bajusz Veronika felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkár is.