Alpina márkanevű konyhai eszközök visszahívása

Veszélyes vegyületek miatt az Edco Magyarország Kft. visszahívta a boltokból az Alpina márkanevű konyhai eszközöket, ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelentette be az MTI-nek.

A Nébih arra kéri a fogyasztókat, hogy azonosító adatok alapján ne használják az érintett termékeket, melyeket a hivatal honlapján tettek közzé. Az Edco Magyarország Kft. a saját honlapján is tájékoztatást nyújtott a visszahívásról, amely többek között szedőkanalakat, merőkanalakat, burgonyatörőket és spatulákat érint. A visszahívással érintett konyhai eszközök 2021 január óta voltak forgalomban. A vásárlók a termékeket visszavihetik a vásárlás helyére, ahol a vételárat megtérítik.

A Nébih szerint a problémát az okozza, hogy a termékekből primer aromás aminok (PAA) oldódhatnak ki. Ezek a vegyületek a műanyag- és festékgyártásban is használatosak, és az élelmiszerekbe is bekerülhetnek, például a csomagolóanyagok feliratához használt tintából. Néhány PAA vegyület rákkeltő, mások pedig feltehetően rákkeltő hatásúak, bár vannak olyan PAA vegyületek is, amelyeknél nem áll fenn karcinogén hatás gyanúja. A legegyszerűbb primer aromás amin a fenil-amin, más néven anilin. A Nébih felhívta rá a figyelmet, hogy ezen vegyületek bizonyos része rákkeltő, másik részük pedig feltehetően rákkeltő hatású, ugyanakkor több PAA vegyület esetében nem merült fel aggály a karcinogén hatást illetően.