A Megafon és a változó kommunikáció a választások után

A június 9-i választások előtt a Megafon számos lejárató anyagot gyártott Magyar Péterről, melyeket jelentős összegekkel népszerűsítettek, miközben a kormány és Orbán Viktor hadba lépésről és atomháborúról beszélt. A választások után azonban a kommunikációban érezhetően változás következett be: a NATO már nem tűnik olyan veszélyesnek, a világháborúról már nem esik szó, és a Megafon-univerzumban mintha eltűnt volna Magyar Péter.

A választási kampány során a kormánypártok a "háború vagy béke" témát állították a középpontba, ahol az ellenzéket háborúpártinak, a Fidesz–KDNP-t pedig békepártinak állították be. Az utcai plakátokon és a kormányközeli média tartalmaiban gyakran megjelentek az ellenzéki politikusok, köztük Magyar Péter, mint a háborúpártiság szimbólumai. A választások után azonban a Megafon és a kormánypárti influenszerek jelentősen visszavettek Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmaikból. A választások másnapján még viccelődtek Magyar ATV-s kivonulásán, de azóta a Megafon-univerzumban mintha megszűnt volna az EP-választáson második legjobb eredményt elérő Tisza Párt alelnöke.

A kormánypárti tartalomgyártók, mint Bohár Dániel, Apáti Bence és Trombitás Kristóf, a választások előtt intenzíven foglalkoztak Magyar Péterrel, de a választások után más témákra, például a foci-Eb-re, az ellenzéki pártok gyenge eredményeire és a kormányzati üzenetekre koncentráltak. Deák Dániel és Korondy Tamás is lecsavarták a Magyar-őrületet, és más témák felé fordultak.

A Megafon csendje különösen szembetűnő, tekintettel arra, hogy a választási kampányban minden apró részletre ugrottak, amely rossz fényben tüntethette fel Magyar Pétert. Még egy olyan esemény, mint Magyar Péter ötkertes bulija, ahol a politikust biztonsági őrök vezették ki, és ahol állítólag fiatal lányokkal táncolt, nem kapott figyelmet a Megafon részéről, annak ellenére, hogy a rendőrség rongálás és garázdaság miatt nyomozást indított.

A kormányközeli média ugyanakkor továbbra is foglalkozott a Tisza Párt "háborúpártiságával" és Magyar Péter belvárosi bulijának részleteivel. Az ilyen cikkek a Magyar Nemzetben és az Origón is megjelentek, ahol Magyar Péter kidobásáról készült videók és a politikus esetleges börtönbe kerülése is téma volt.

A kommunikáció enyhülése a választások után

A választások után a béke témaköre továbbra is jelen van a kormány kommunikációjában, de az atom- és világháborúval való ijesztgetés már nem aktuális. Orbán Viktor a választások óta inkább a jobboldal erősödéséről és az emberek elégedetlenségéről beszél Európa-szerte. A NATO-val kapcsolatos kommunikáció is enyhült, Orbánék leálltak azzal az állítással, hogy a NATO bele akarja rángatni Magyarországot az orosz–ukrán háborúba. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár személyes ígérete után, miszerint Magyarországnak nem kell bevonódnia a háborúba, Orbán Viktor rábólintott arra, hogy nem blokkol közös döntéseket. Mark Rutte, a holland miniszterelnök is hasonló ígéretet tett, így ő lesz október 1-jétől a NATO új főtitkára.

Az EP-választáson a kormány még nagy felhatalmazást kért az atomháború és Magyarország háborúba belerángatásának megakadályozására, de a választások után nem válaszoltak arra, hogy elegendő felhatalmazást kaptak-e erre a célra.