A Chang'e-5 űrszonda meglepő felfedezése a Holdon

A kínai Chang'e-5 űrszonda 2020 decemberében gyűjtött holdkőzet-mintáinak elemzése során a tudósok többrétegű, természetes grafént találtak, ami ellentmond a jelenlegi tudományos elméleteknek.

A Chang'e-5 misszió a kínai űrprogram egyik jelentős áttörését jelentette, amikor 2020 decemberében sikeresen leszállt a Hold felszínére, kőzetmintákat gyűjtött, majd azokat visszaküldte a Földre. A minták elemzése során a kutatók egy váratlan anyagra bukkantak: többrétegű, természetes grafénra, amelynek jelenléte a Holdon rejtélyesnek számít.

A grafén egy atom vastagságú szénréteg, amely rendkívül erős, könnyű és rugalmas, és előállítása olyan bonyolult, hogy 2010-ben Nobel-díjat érdemelt. A holdi grafén felfedezése jelentős hatással lehetne egy esetleges Hold-kolónia életére, valamint a Hold nyersanyagainak kitermelésére, bár egyelőre nem ismert, milyen mennyiségben található meg ez az anyag a Holdon.

A tudományos közösség számára azonban még nagyobb rejtély, hogyan kerülhetett a grafén a Holdra. A jelenleg elfogadott elmélet szerint a Hold egy óriási ütközés eredményeként jött létre, amikor egy kisbolygó becsapódott a Földbe, és a grafén jelenléte nem illeszkedik ebbe a képbe. Korábbi, főként az Apollo-missziók során gyűjtött mintákban nem találtak grafént.

A kutatók felvetik annak lehetőségét, hogy a grafén egy ritka anomália eredménye lehet, például egy meteorit becsapódása nyomán keletkezett, és nem jellemző összetevője a holdi kőzeteknek. Mivel további minták beszerzése nem egyszerű feladat, a grafén eredetének kérdése még hosszú ideig nyitott maradhat.