Öt pokolgépet találtak a moszuli an-Núri mecset falában

Az UNESCO bejelentése szerint öt, az Iszlám Állam által elrejtett pokolgépet fedeztek fel a moszuli an-Núri mecset egyik falában, amelyek elegendőek lettek volna az épületegyüttes teljes megsemmisítésére.

A moszuli an-Núri mecset, amelyet a XII. században építettek, és amelyet a helyiek Púposnak (al-Hadzsba) is neveznek a minaret kissé ferde állása miatt, 2017-ben került az Iszlám Állam és az iraki hadsereg közötti harcok kereszttüzébe. Az UNESCO tájékoztatása szerint az öt fel nem robbant szerkezetet a mecset imatermének déli falában találták meg, és egyet közülük már sikerült hatástalanítani, míg a többi négyet, amelyek egymással össze vannak kapcsolva, a következő napokban tervezik hatástalanítani.

A helyzetet az ENSZ-szervezet szerint teljes mértékben ellenőrzés alatt tartják, és a környék lakosai nincsenek veszélyben. A bombák hatástalanításáig a helyreállítási munkálatok szünetelnek.

Tahszín al-Kafadzsi tábornok, az egyesített iraki biztonsági erők műveleti főnöke megerősítette a mecsetben talált pokolgépek hírét, és elmondta, hogy a ninivei tűzszerészek a bagdadi védelmi minisztérium segítségét kérték a hatástalanításukhoz.

A mecset, amelyet Núr ad-Dín ibn Zangi zangida fejedelemről neveztek el, aki egy ideig uralkodott Moszulban és 1172-ben rendelte el a megépítését, az évszázadok során többször lerombolták, legutóbb 1945-ben építették újra. Az épület egyetlen eredeti része a minaret romja, amely 850 éve őrzi eredeti szerkezetét.

Moszul városa, az ókori Asszír Birodalom egykori fővárosa, ma Irak északi részén található. Az an-Núri nagymecsetet az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihádista harcosai rongálták meg, mielőtt az iraki erők visszafoglalták a várost. Jelenleg az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete segítségével folyik a helyreállítása.