Árnyéktűrő növények kertbe és erkélyre

Fontos ismerni a növények igényeit, hogy optimálisan fejlődhessenek, és ne pusztuljanak el rövid idő alatt. Ha árnyékos a kertje vagy az erkélye, támaszkodjon az alábbi öt növényre, amelyek otthon érzik magukat az árnyékban és gyönyörűek is.

Az árnyékos kertek és erkélyek számára tökéletes választás lehet a tollbuga, amely az egyik leglátványosabb árnyéki évelő növény. Virágai változatos színűek, a fehértől a lilás vörösig terjednek, és nyáron hozza felálló, tollszerű bugavirágzatát. Üde humuszos, tápdús talajba ültessük, és rendszeresen öntözzük.

A nebáncsvirág, más néven pistike, szintén jól érzi magát árnyékos helyeken. Színes virágai lehetnek fehérek, rózsaszínek, lilák vagy narancssárgák, és hosszú ideig virágzik. Csoportosan ültetve, balkonládában vagy ágyások szegélyeként is jól mutat.

Az árnyékliliom a legváltozatosabb évelők közé tartozik, és a legnemesebb levéldísznövények egyike. Nagy leveleikkel minden kertben feltűnnek, még a fák alatt is szépen fejlődnek, ráadásul gondozásuk egyszerű és igénytelenek. Edényben nevelve a teraszok és erkélyek díszévé is válhatnak.

A fukszia, egy népszerű erkélynövény, részlegesen árnyékos vagy árnyékos helyeken érzi magát a legjobban. Színes virágai szemet gyönyörködtetőek, és a kertészetekben számos fajtáját találhatjuk, legyen szó lágy- vagy fás szárú, magas vagy alacsony, kúszó vagy csüngő változatokról.

Végül az árvácska, amely napos és részben árnyékos helyeket egyaránt kedvel. Napi négy óra fény elegendő számára, a nap többi részében árnyékban is jól érzi magát. Kevés gondozást igényel, de a szárazságot rosszul tűri, így erkélydíszként és kerti növényként is népszerű.