Hetty Green: A világ legfösvényebb asszonya

Hetty Green, a világ egykor leggazdagabb asszonya, 200 millió dolláros vagyonával (mai árakon 4,5 milliárd dollár) a „világ legfösvényebbje” néven vált ismertté, noha jelentős összegeket fordított jótékonyságra, ezt azonban titokban tette.

Henrietta Howland Robinson, ismertebb nevén Hetty Green 1835. november 21-én született Massachusetts államban, és 1916. július 3-án hunyt el New Yorkban. Gazdag kvéker családból származott, apja és nagyapja sikeres bálnavadászok és kereskedők voltak. Hetty már gyermekkorában érdeklődött a pénzügyek iránt, és nagypapája üzleti könyveit tanulmányozta.

Az örökség és befektetések terén Hetty 1865-ben örökölte apja és nagynénje vagyonát, amelyet rendkívül sikeresen fektetett be New Yorkban, ahol a tőzsde és a pénzpiacok világában hírnevet szerzett. Ingatlanokba, vasutakba és kötvényekbe fektetett, és híres volt konzervatív, jól megfontolt befektetési stratégiájáról.

1867-ben Hetty férjhez ment Edward Henry Greenhez, egy sikeres üzletemberhez, és a házaspárnak két gyermeke született, Ned és Sylvia. Hetty a családjára is költött, de továbbra is szigorú takarékossággal élt.

Pénzügyi karrierje során Hetty Green az egyik legbefolyásosabb pénzügyi alak lett New Yorkban, gyakran segített nehéz helyzetben lévő bankoknak és városoknak. Pénzügyi válságok idején is jól tudott boldogulni, és bár sokan kritizálták szigorú és puritán életmódját, pénzügyi sikerei miatt nagy tiszteletet vívott ki magának.

Halálakor, 1916-ban, Hetty Green a történelem egyik legnagyobb női pénzügyi befektetőjeként maradt meg az emlékezetben. Vagyonát gyermekeire hagyta, és élete, valamint munkássága számos történészt és gazdaságtörténészt inspirált.

Fukarságáról és spórolásáról is híres volt: ritkán használt meleg vizet, olcsó pitéket evett, nem használta a fűtést, és spórolt a szappannal is. Nem vásárolt drága ruhákat, egyetlen, fekete ruhát hordott, amit csak akkor cserélt le, mikor már elkopott.

A kor újságírói gyakran fösvényként írták le, és bár a médiában elterjedt, hogy elhanyagolta fia sérült lábának kezelését, ami állítólag amputációhoz vezetett, ez nem bizonyult igaznak. Hetty jelentős erőfeszítéseket tett és sok pénzt költött fia kezelésére.

Green takarékossága részben apjától örökölt érték volt, aki szintén sikeres befektető volt. A kvéker neveltetés is tükröződött életmódjában, amikor egy riporter megkérdezte, miért töltött kevés időt egy drága szállodában, Hetty így válaszolt: "Fiatalember, kvéker vagyok, és igyekszem meg is felelni ennek."

Halála idején a Wall Street első női befektetője mintegy 100 millió dollárnyi likvid eszköz felett rendelkezett, ehhez jöttek egyéb befektetései és földjei. Gyermekei szerencsére jobban kiélvezték a vagyont, mint ő. Hetty Green élete és karrierje figyelemre méltó példája annak, hogy a nők is jelentős szerepet tölthetnek be a pénzügyi világban, még egy olyan korszakban is, amikor ez ritkaságnak számított.