Nosferatu: A horrorfilm, amely majdnem a süllyesztőbe került

Az idén bemutatásra kerülő új Nosferatu változat, melyet Robert Eggers rendezett, és az eredeti 1922-es film októberi, élő zenei kísérettel történő vetítése alkalmából érdemes felidézni a mű körüli jogi problémákat, amelyek majdnem a film végzetét okozták.

A Nosferatu, amelyet gyakran hasonlítanak egy Wishről rendelt Drakulához, a német expresszionista horrorfilmek kiemelkedő példája, tele fény-árnyék játékokkal és fenyegető hangulattal. A film egy részét a szokásostól eltérően a természetben vették fel, ami még inkább kiemeli Orlok karakterének természetfeletti és bizarr jellegét. Max Schreck alakítása annyira meggyőző volt, hogy különféle összeesküvés-elméletek születtek, melyek szerint valódi vérszívó lehetett. A film mögött álló alkotók között szerepelt az elismert rendező F. W. Murnau, az operatőr Fritz Arno Wagner, a forgatókönyvíró Henrik Galleen és a producer, valamint díszlettervező Albin Grau, akik a Prana-Films produkciós cég társtulajdonosai voltak.

A Nosferatu Bram Stoker 1897-es Drakula regényének nem hivatalos adaptációja volt, engedély nélkül készült, és bár a Drakula halála című 1921-es film előzte meg, annak kapcsolata a regénnyel bizonytalan, mivel a film nagy része elveszett. Florence Balcombe Stoker, az író özvegye, perrel fenyegetőzött, miután a Nosferatu premierjéről szóló plakáton látta, hogy a film Stoker művét használja fel. A pereskedés során, miután a filmgyártó cég nem tudott kártérítést fizetni, a bíróság elrendelte a film összes kópiájának megsemmisítését, de néhány külföldi példány megmenekült.

A magyar sajtó Drakula-adaptációként emlegette a filmet, és a német, valamint az európai sajtó dicsérte, míg az angol és amerikai kritikusok többnyire elutasították. Stoker életében is kihasználta a szerzői jog által nyújtott lehetőségeket, például egy színpadi adaptációval megelőzte a regényének lemásolását. Stoker özvegye később a színházi adaptáció jogait eladta, ami Hamilton Deane munkájában és Lugosi Béla szereplésével a színpadon és a vásznon is sikert aratott.

A Nosferatu eredeti német kópiái elvesztek, a ma elérhető változatok más példányokból lettek összerakva és felújítva. A film ma már közkincsnek számít, és többek között a YouTube-on is elérhető.