Mit árulnak el kedvenc filmjei az agyáról?

Egy friss kutatás szerint a filmek iránti preferenciák összefügghetnek azzal, hogy mely agyi területek aktiválódnak bizonyos műfajok hatására. Azok, akik a vígjátékokat és akciófilmeket részesítik előnyben, nagyobb aktivitást mutatnak az izgalommal és jutalommal kapcsolatos agyi területeken, míg a thriller- és dokumentumfilm-rajongók esetében a figyelemhez és érzékszervi területekhez kapcsolódó hálózatok aktívabbak, ami intellektuális ingerekre való erősebb reakciót jelezhet.

A német tudósok által végzett kutatás, amely a Frontiers in Behavioral Neuroscience folyóiratban jelent meg, arra kereste a választ, hogy az agy milyen szerepet játszik abban, hogy kinek melyik film műfaj a kedvence. A tanulmányban 257 résztvevő – 129 férfi és 128 nő – választotta ki két kedvenc műfaját a nyolc lehetőség közül, és a legnépszerűbb kombinációk a vígjáték/akciófilm és a thriller/dokumentumfilm párosítások voltak.

A résztvevők agyi tevékenységét félelmetes és dühös arcok megtekintése közben ellenőrizték, az amygdala – az érzelmek fő feldolgozó központja – aktivitását figyelve. Azok, akik a vígjátékokat és az akciófilmeket részesítették előnyben, fokozott aktivitást mutattak az amygdalában az érzelmi ingerekre, például a dühös arcokra. Ezzel szemben a thriller- és dokumentumfilm-rajongók csökkent aktivitást mutattak, ami alacsonyabb érzelmi reakciót jelez a félelemre és haragra.

A kutatók szerint ezek az eredmények magyarázhatják, hogy miért vonzódnak egyesek a heves érzelmeket kiváltó műfajokhoz, míg másokat inkább a szellemi kihívások, mint például a rejtélyek megoldása izgatnak fel. A filmek és az agyi aktivitás kapcsolatának további vizsgálata segíthet megérteni az emberi viselkedés és preferenciák hátterét.

A filmek nem csak a nézők agyára gyakorolnak hatást, hanem a társadalmi diskurzusra is. Ezt jól példázza a Panama-iratok botrányának filmes feldolgozása, amely a Netflixen Meryl Streep, Gary Oldman és Antonio Banderas főszereplésével került bemutatásra. A Panama-iratok egy 2,6 terabájt nagyságú adatbázisból származnak, amelyeket a sajtónak szivárogtattak ki, és amelyek feldolgozását az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) keretében kezdték meg. A munka első eredményeit 2016 tavaszán kezdték publikálni cikkekben, amelyek világszerte botrányokhoz, hatósági eljárásokhoz vezettek. Az ilyen filmek nemcsak szórakoztatnak, hanem társadalmi és politikai ügyekre is reflektálnak, rávilágítva a valóság és a fikció összefonódására.