Gyökössy Gyula, a magyar szállodai szakképzés úttörője, életét vesztette

Elhunyt Gyökössy Gyula, a magyar szállodaipar kiemelkedő alakja, a HungarHotels Vállalat egykori vezérigazgatója és a Magyar Szállodás és Éttermek Szövetségének korábbi elnöke, 91 éves korában.

Gyökössy Gyula, aki jelentős szerepet játszott a magyar szállodaipar fejlődésében és a szállodai szakképzés megújításában, 91 éves korában távozott az élők sorából. Szakmai pályafutása során több fontos pozíciót töltött be, többek között a HungarHotels Vállalat vezérigazgatójaként és a Magyar Szállodás és Éttermek Szövetségének elnökeként is tevékenykedett.

1933-ban született, és a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát, ahol doktori fokozatot is kapott. Pályája során a Belkereskedelmi Minisztérium Vendéglátó Főosztályán, az Országos Idegenforgalmi Hivatalnál és a KERORG cégnél is dolgozott, mielőtt a HungarHotels élére került.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnökeként is szolgált négy éven keresztül, 1986-tól 1990-ig, majd a Magyar Turizmus Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke volt 1990-től 1994-ig. Gyökössy Gyula a magyarországi szállodaipar fellendítésében is fontos szerepet vállalt, hozzájárult a HungarHotels Vállalat modernizálásához és nemzetközi szinten történő megjelenéséhez.

Emlékezetes marad a budapesti InterContinental szálloda, ma Budapest Marriott Hotel, felépítésének irányítása és a magyar szállodai szakképzés reformjának elindítása is. Gyökössy Gyula több elismerésben is részesült: 1986-ban átvehette a Magyar Köztársaság Érdemrendjét, 1990-ben Széchenyi István díjat kapott, és 1994-ben a Magyar Turizmus Zrt. Aranyérmével is jutalmazták.