Az űrszemét növekvő veszélye

Az űrkutatás fejlődésével egyre több műhold kerül Föld körüli pályára, ami jelentős kihívások elé állítja a szakembereket. Az űrszemét kezelése komoly problémát jelent, és a jövőbeni űrkutatásra, valamint a földi életre is veszélyt jelenthet.

Az Európai Űrügynökség (ESA) adatai szerint az űrkorszak 1957-es kezdete óta 6640 rakétakilövés történt, és az emberiség összesen 18400 darab műholdat állított Föld körüli pályára. Az elmúlt évtizedben az űrbe kilőtt objektumok száma megtízszereződött, 2016-ban 221 eszközt juttattak az űrbe, míg 2023-ban már 2664 volt ez a szám.

A modern technológiák, mint az internet, a GPS és a meteorológiai rendszerek, növelik a műholdak iránti igényt. Különösen a SpaceX Starlink műholdhálózata emeli az űrben lévő eszközök számát, amely jelenleg is 9800 darab működő műholdat tartalmaz.

Azonban több mint 12 000 űreszköz kering működésképtelenül a Föld körül, ami kockázatot jelent az űrkutatásra és a már üzemben lévő műholdakra is. A Kessler-szindróma elvei szerint az űreszközök összeütközése egyre valószínűbb, ami láncreakciót indíthat be, és megnehezítheti az új eszközök fellövését.

Az ESA eddig 640 ütközést észlelt, és a 10 cm-nél nagyobb űrszemétdarabok számát több mint 40 000-re becsülik. A kisebb törmelékdarabok száma több millió is lehet, és ezek nagy sebességük miatt jelentős károkat okozhatnak.

Június 27-én a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) tartózkodó asztronautáknak menekülniük kellett, amikor a RESURS-P1 műhold több mint 100 darabra robbant szét. Az eset okát még nem azonosították be.

A Földön is veszélyt jelenthetnek az űrből visszatérő tárgyak. Floridában egy házaspár beperelte a NASA-t, miután egy ISS-ről kidobott eszköz károkat okozott a házukban. Kínában egy űrrakéta darabja okozott ijedtséget egy falu közelében, és Észak-Karolinában túrázók találtak rá egy SpaceX eszközre.

Az ENSZ már 2007-ben elfogadott egy stratégiát az űrszemét kezelésére, amely a pályán keringő tárgyak ütközésének minimalizálására törekszik. Az ESA Zero Debris 2030 programja szerint 2030-ra teljesen hulladékmentessé kívánják tenni a működésüket. Az aktív űrszemét semlegesítő műholdak és a SpaceX újrafelhasználható rakétái is hozzájárulhatnak a probléma csökkentéséhez.