Legóból épülhetnek az első Holdbázisok

Napról napra közelebb kerülünk ahhoz, hogy ismét embereket küldjünk a Holdra, és ezzel egyidejűleg az első bázisokat is kialakítsuk ezen az égitesten. Az Európai Űrügynökség (ESA) és a dániai székhelyű Lego vállalat együttműködése révén olyan építőkockák fejlesztése zajlik, amelyek alkalmasak lehetnek a holdbázisok építésére.

A Lego-kockák már évtizedek óta lehetővé teszik a kreatív építkezést, de most úgy tűnik, a vállalat a holdbázisok építésére is kiterjesztené a kockák felhasználhatóságát. Az ESA-val közösen dolgoznak azon, hogy a Lego-kockákból bázisokat hozzanak létre a Holdon. A projekt során nem a megszokott műanyag kockákat használják, hanem egy új, innovatív megközelítést alkalmaznak.

A NASA és az ESA már évek óta kutatja, hogyan lehetne a leghatékonyabban holdbázisokat létrehozni. A Holdon nem találhatók a bázisépítéshez szükséges alapanyagok, így a szállítás a Földről rendkívül költséges és időigényes lenne. Az ESA ezért olyan megoldásokat keres, amelyek minimalizálják a Földről szállítandó nyersanyagok mennyiségét, és inkább a Hold adottságait használnák ki. Ebben a folyamatban jelenik meg a Lego, a regolit és a 3D-nyomtatás.

A Hold felszínét borító regolitból készíthetők úgynevezett űrtéglák, amelyeket a Földön nehezen beszerezhető holdi regolithoz hasonló anyagokból tesztelnek. Az ESA egy 4,5 millió éves meteoritot használt fel, amelyből porszerű anyagot állítottak elő, majd ezt 3D-nyomtatással Lego-kockák formájára alakították. A kockák egyszerű kialakítása mellett az a legfontosabb, hogy rögzítőanyag nélkül is tökéletesen egymáshoz tapadnak.

Aidan Cowley, az ESA tudományos munkatársa szerint még soha senki nem épített bázist a Holdon, így nem csak az építési módszert, hanem az alapanyagokat is meg kell határozniuk. Az űrporból készült Lego-kockákhoz hasonló téglák lenyűgöző eredményt hoztak, és bár durvábbak a szokásosnál, tapadóerejük megfelelő a tervek teszteléséhez.

A Lego és az ESA együttműködésének eredményeként létrejött kockákat világszerte kiállítják, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik őket. Az Egyesült Államokban több államban, köztük Minnesotában, Floridában, Chicagóban, Kaliforniában és New Yorkban, valamint Európában több városban, mint például Londonban, Münchenben, Kölnben, Koppenhágában, Barcelonában, Párizsban és Amszterdamban lesznek elérhetőek ezek az űrkockák.