Európa az űrbe telepítené az adatközpontokat

Egy friss tanulmány szerint technikailag lehetséges lenne a Földön lévő adatközpontok űrbe telepítése, és ezek működőképesek is maradnának. A Google adatai alapján jól látható, hogy a mesterséges intelligencia jelentős környezeti terhelést jelent, hiszen a vállalat üvegházhatású gázkibocsátása az elmúlt öt évben 50 százalékkal, 2022-höz képest pedig 13 százalékkal nőtt.

A Thales Alenia Space és a Leonardo nevű cégek közös tanulmánya egy lehetséges megoldást kínál a kibocsátás csökkentésére, amely szerint az adatközpontok űrbe költöztetése nem tűnik elrugaszkodott ötletnek. A vizsgálat során az Airbus, az ArianeGroup és a Német Űrügynökség is részt vett, és Christophe Valorge, a Thales Alenia Space műszaki igazgatója szerint az adatközpontok űrbe helyezése jelentősen csökkentené a környezetre gyakorolt terhelést, miközben a szolgáltatás színvonala megmaradna.

Az Ascend projekt vezetője, Damien Dumestier szerint 2036-ra akár 13 adatközpont is költözhetne az űrbe, amelyek összesen 10 MW energiát használnának, és 2050-re az energiafogyasztásuk elérhetné az 1 GW-ot is. Ezek az adatközpontok körülbelül 1400 km-es magasságban keringenének a Föld körül, ami háromszor magasabb, mint a Nemzetközi Űrállomás pozíciója.

Az Európai Unió által indított Ascend projekt célja az űrbéli adattárolás lehetőségeinek vizsgálata, tekintettel arra, hogy Európa adattároló kapacitása közelít az USA és Kína szintjéhez. Az űrben lévő adatközpontok napenergiával működtethetők lennének a nap 24 órájában, és a vízhűtésre sem lenne szükség, mivel az űr hőmérséklete rendkívül alacsony.

A projekt környezetbarát mivoltát azonban csökkentheti, hogy a jelenlegi technológiával a rakéták kibocsátása még túl magas, és az adatközpontokat is rakéta-üzemanyaggal kellene ellátniuk, hogy pályájukon maradhassanak. A The Next Web információi szerint az ArianeGroup már dolgozik egy környezetbarátabb hordozórakétán, de egyelőre nem ismert, mikor válnak a rakétaüzemanyagok kevésbé környezetszennyezővé.