Az Empire State Building a világ legjobb turisztikai látványossága

A TripAdvisor 2024-es Traveler's Choice Awards szavazásán az Empire State Buildinget választották a világ legjobb turisztikai látványosságának, megelőzve ezzel az Eiffel-tornyot és a római Colosseumot. Az 1931-ben befejezett, 102 emeletes felhőkarcoló több mint 100 000 értékelés alapján, átlagosan 4,5 csillagos minősítéssel került a lista élére.

A New York-i ikonikus épületet John Jacob Raskob pénzügyi szakember építtette, aki a nagy gazdasági világválság idején 41 millió dollárt szerezve meg az építkezésre. A terveket Shreve, Bill Lamb és Harmon építészek készítették, és az építkezés mindössze egy évig és 45 napig tartott, heti hét napon át, ünnepnapokon is dolgoztak, így hetente több mint másfél emelet készült el.

A látogatók 15 és 20 ezer forint közötti áron vásárolhatnak jegyet, hogy élvezzék a 86. emeleten nyíló panorámát hat államra, de kombinált jeggyel a 102. emelet is megtekinthető. A napfelkeltét pedig több mint 50 ezer forintért csodálhatják meg a város legmagasabb szabadtéri kilátóteraszáról.

A második helyen a párizsi Eiffel-torony végzett, amelyet 2023-ban több mint 6,2 millió turista látogatott meg, és a látogatói szám a világjárvány vége óta fokozatosan növekszik. A belépők árát az olimpia miatt emelték meg, így a felnőtteknek több mint 35 eurót kell fizetniük egy jegyért. A Louvre Múzeum a hetedik helyen végzett, ami szintén a francia főváros népszerűségét mutatja.

A harmadik helyre a hollandiai Anne Frank Ház került, míg a barcelonai Szent Család-templom lecsúszott a dobogóról, de még így is rengeteg turistát vonz. Az ötödik helyen a Kajmán-szigeteki Kajmán Kristálybarlangok végeztek. Manhattanben a Central Park a tizennyolcadik helyre került, míg a római Colosseum a hatodik helyet szerezte meg.

Az elmúlt években több városban is bevezették a turistaadót, legutóbb Velencében, ahol a polgármester megerősítette, hogy 29 napon át 5 eurós belépődíjat fognak beszedni az odalátogatóktól. Az egy napra szóló alapjegy fejenként 5 euróba kerül, és a 14 évtől idősebb olaszoknak és külföldieknek egyaránt kötelező lesz. A városnéző csomag, amely a főbb idegenforgalmi látványosságok belépőjegyeit is tartalmazza, 49 eurótól kezdődik.

A díjazott élmények között hazánk is előkelő helyen végzett, a „Budapesti Duna-körút svédasztalos vacsorával, előadásokkal és zenével” nevű program a nyolcadik helyen végzett.

(Borítókép: James Harrison / Getty Images Hungary)