A "ronda, de finom" zöldségek és gyümölcsök mentőakciója Hollandiában

A klímaváltozás hatására egyre több a szabványostól eltérő alakú és méretű zöldség, gyümölcs Európa egyik vezető mezőgazdasági exportőrénél, Hollandiában. A holland gazdák most egy új kezdeményezéssel próbálnak megoldást találni a "tökéletlen" termények felhasználására.

Hollandiában egyre gyakoribbá válnak azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek nem felelnek meg a szabványosított élelmiszerrendszer esztétikai elvárásainak, részben a változó időjárási viszonyok miatt. E probléma kezelésére indították el a No Waste Army nevű társadalmi vállalkozás élelmiszerdoboz-programját, amelynek keretében a gazdáktól felvásárolják a furcsa alakú terményeket, és különféle élelmiszereket készítenek belőlük, mint például leveseket, szószokat, tésztákat, italokat és lekvárokat, amelyeket aztán negyedévente házhoz szállítanak a megrendelőknek az ország egész területén.

Bastiaan Blok, egy 31 éves holland gazda, aki Swifterbantban gazdálkodik, megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a nedves tavasz és a száraz, meleg nyár következtében a hagymatermésének nagy része mogyorónyi méretűre sikeredett. Elmondása szerint ilyen kicsi méretben általában nem dolgozzák fel a hagymákat, és valószínűleg csak biomasszának vagy hagymaolajnak adták volna el őket Lengyelországba.

A No Waste Army társelnöke, Thibaud van der Steen a The Guardian-nek nyilatkozva elmondta, hogy az egyik alapítójuk 12 évig dolgozott együtt gazdákkal egy ételdobozos koncepció keretében, és sokkolta őt, mennyi zöldség és gyümölcs marad a földben vagy kerül kidobásra, mert nem felel meg a szépségideálnak. Ebből az élményből született meg a program ötlete.

Van der Steen szerint az átlagfogyasztók hozzászoktak az egyenes uborkákhoz, de aki zöldségültetvényen dolgozik, az tudja, hogy a termények többsége nem ilyen. A gazdák szerint az egyre szélsőségesebb időjárás nem segít az ideális zöldségek termesztésében.

Jaap Fris, a gelderlandi Erve Kiekebos közösségi gazdaság vezetője szerint az éghajlatváltozás miatt egyre nehezebb a helyzet, de néha meg kell kérdőjelezni a tökéletesség iránti igényt, tudván, hogy a kevésbé esztétikus termények is ugyanolyan finomak lehetnek. Fris szerint, mint az emberek, a zöldségek és gyümölcsök is különbözőek, és bár nem mindig szépek, mégis ehetőek.