Ingyen javítják meg, ami elromlott - Így működik az első magyar közösségi szerelde

A Repair Cafe Budapestben, az első hazai közösségi szereldében, a VIII. kerületi Teleki téren ingyen javítják meg az elromlott tárgyakat, és a látogatók is bekapcsolódhatnak a szerelésbe. Különböző napokon különböző típusú javításokra specializálódnak, például kedden asztalos munkák, szerdán és csütörtökön varrás, pénteken kisgépszerelés, szombaton pedig kerékpár- és kerekesszékszerelés várja az érdeklődőket.

A közösségi szerelde december elején nyitott meg, és a szolgáltatások igénybevételéhez előzetes bejelentkezés szükséges. A szerelde minden nap más-más szakemberrel dolgozik, akik nemcsak segítenek, hanem tanítanak is.

Sági András, aki villamosmérnökként dolgozik, például péntek délutánonként a kisgépek javításával foglalkozik a szereldében. Ő összeállította a kisgépes javítóasztal berendezését, és otthon is sok időt tölt az e-mailek megválaszolásával. András szerint a látogatók többsége nem a megtakarítás miatt, hanem a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránti elkötelezettség miatt keresi fel a szereldét.

Dániel Klaudia, formatervező mérnök, hetente kétszer varrógép mögé ül, hogy segítsen a látogatóknak. A legtöbben javítani való ruhát vagy beszegni való lakástextilt hoznak hozzá.

Tóth István, a szerelde állandó beugrósa, éppen egy porszívó vezetékbehúzó motorját tekercseli, míg a tulajdonos figyeli a munkát. A tulajdonos szerint a porszívó tíz éve tökéletesen működik, és ha meg lehet javítani, nem akar másikat vásárolni.

Bán Lajos már második alkalommal látogatott el a szereldébe, mert úgy véli, sok mindent érdemes volna megmenteni. Ő két kávéfőzőt és egy nadrágot hozott, amit végül egy másik vendég varrt meg.

A szerelde péntek délután a legnépesebb, amikor az "elektronikai javítódélután" keretében egyszerre öt szakember áll rendelkezésre. Orbán Attila vendégként érkezik, de ő is segít, ahol tud, és a menthetetlen kisgépeket magával viszi a Budapest Wrecking Roomba, ahol a vendégek dühöngő szobában szétverhetik őket.

Az RCB ötletét a budapestiek még 2022-ben szavazták meg a Közösségi költségvetés keretében. A pályázatot a Para-fitt Sportegyesület nyújtotta be, amelyet Gégény Noémi alapított 22 éve. Az egyesület 48,6 millió forint támogatást kapott a szerelő műhely három évi fenntartására és működtetésére, de ez csak a kiadások felére elég. A többit az egyesület egyéb bevételeiből teremtik elő.

Az RCB mintegy 100 négyzetméteres helyiségét a kerületi önkormányzattól béreli az egyesület, amely korábban többféle funkciót töltött be, legutóbb üresen állt. Gégény Noémi szerint, ha újra valamibe belevágna, az a hollandoknál látott ruhabank megvalósítása lenne.

Az egyesület a Repair Cafe-val az év civil szervezete lett, és elnyerte a Legjobb helyi kezdeményezés díját a Nonprofit Információs és Oktató Központ Alapítvány országos pályázatán.