Júniusban nyaralni ment a lakáspiac

A nyári időszakban a lakáspiac aktivitása jelentősen lecsökkent, ami a tanév vége és a nyári szabadságolások időszakával esik egybe. Az ingatlan.com elemzése szerint a felújítandó lakások iránti kereslet a júliusban induló Otthonfelújítási Program hatására növekedhet.

Az ingatlan.com adatai alapján a nyári hónapokban a lakáspiaci aktivitás csökkenése figyelhető meg. Az eladó lakóingatlanok száma 2022 június végéhez képest 33 százalékkal, 110 ezerről 146 ezerre nőtt, míg az összes eladó ingatlanhirdetés száma 148 ezerről közel 200 ezerre emelkedett. Ezzel szemben a kereslet stagnál vagy minimálisan csökken, ami azt jelenti, hogy a nyári hónapokban a lakáspiac hagyományosan alacsonyabb fordulatszámon működik.

Budapesten a kereslet majdnem 1 százalékkal csökkent éves szinten, míg Somogy megyében a legnagyobb, 19 százalékos keresletcsökkenést regisztrálták. Ennek oka részben az, hogy a Balaton környékén jelentősen nőtt a kínálat, de az eladók árai nem mindig felelnek meg a vásárlók lehetőségeinek. Ezzel ellentétben Zala és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben 14, illetve 12 százalékkal több telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az Otthonfelújítási Program júliusi indulásával a 1990 előtt épült házak energetikai korszerűsítésére nyílik lehetőség állami támogatással. Az eladó lakóingatlanok közül jelenleg több mint 60 százalékot tesznek ki a felújított, jó állapotú vagy újszerű lakások, míg a felújítandó ingatlanok részesedése 21 százalék feletti. A program és más energiahatékonyságot célzó kezdeményezések hosszú távon is növelhetik a felújításra váró lakóingatlanok iránti érdeklődést.

A felújítást és az építkezést tervezők számára további segítséget jelenthet az állami építőanyag árfigyelő rendszer bevezetése. A tüzépinfo.hu weboldalon 5 üzletlánc több mint 65 boltjának 12 ezer termékének árait követik nyomon napi szinten, ami elősegítheti a versenyt a kínálati oldalon és előnyös lehet a megrendelők számára.