A nagymarosi szellemhotel, a Kádár-korszak mérgező emléke

Nagymaroson egy lakatlan, romos szálloda áll, amelyet a helyiek a Kádár-rendszer sugárzó síremlékének neveznek. Az épületet soha senki nem használta hivatalosan, és ma már veszélyes állapotban van.

A festői Nagymaroson található egy elhagyatott szálloda, amely 35 éve épült, de soha senki nem töltött benne egyetlen éjszakát sem. Az épületet hajléktalanok és bulizni vágyó fiatalok időnként mégis használják. Az egykori terasz és a belső udvar már-már dzsungelszerű, az indák a szobákba és folyosókra is bekúsznak.

A szálloda nem csupán azért veszélyes, mert kifosztották, hanem mert a gázbeton falak sugárzást bocsátanak ki. Ha lebontanák, a veszélyes szálló por miatt a környékbelieket költöztetni kellene, és a települést fertőtleníteni is szükséges lenne.

Az épület a Bős-Nagymarosi vízlépcsőrendszer elleni tüntetések idején épült, és eredetileg a vízlépcső kezelőszemélyzetének és a kikötő munkásainak szánták. Az osztrák energetikai cég, amely a beruházást végezte, hagyta ott az épületet, amikor kiderült, hogy a falak mérgező gázbetonból készültek.

A helyi lakosok szerint az épületben lévő káros anyagok egy része mára kioldódhatott a falakból, de a szálloda annyira leépült, hogy a felújítás költségei meghaladnák az épület értékét. Több terv is született a jövőbeli hasznosítására, de egyik sem valósult meg, részben a helyiek ellenállása, részben pénzhiány miatt.

A szálloda 1994-ben került a megyei önkormányzat tulajdonába, majd 2001-től Nagymaros városáé lett. Több elképzelés is felmerült, például nevelőszülők, nyugdíjasok elhelyezése, iskolák létesítése, de egyik sem jött létre. Az önkormányzat egy ideig raktárként használta az épületet, de ma már teljesen üresen áll.

A helyiek szerint gyakran rendeznek itt éjszakai bulikat, a rendőrség azonban nem avatkozik be, mivel az épület labirintusszerű. Köves József, a közelben lakó, szerint az épület lebontása is nagyjából egymilliárd forintba kerülne, ami megegyezik a telek értékével. Úgy véli, jobb lenne, ha ingyen átadnák valakinek, aki rendbe teszi a helyet.