A Viszkis bűntársa sorsa: a szabadság és a börtön árnyékában

A Viszkisként ismert Ambrus Attila után most bűntársa, Orbán Gábor életútját is nyomon követtük, aki a rablások után eltűnt a nyilvánosság elől, és újra börtönbe került.

Ambrus Attila, a hírhedt Viszkis, 10 év börtön után 2012-ben szabadult, és azóta becsületes életet él: megházasodott, két gyermek édesapja lett, keramikusként dolgozik és gyakran szerepel a médiában. Ezzel szemben bűntársa, Orbán Gábor sorsa kevésbé alakult szerencsésen. Hat év börtön után szabadult, és a nyilvánosság szeme elől eltűnt. Legutóbbi nyilvános megjelenése 2016-ban volt, amikor is videóhívásban, arcát takarva nyilatkozott, mivel akkoriban körözés alatt állt. Londonban élt, és állítása szerint jobb anyagi körülmények között, mint a rablások idején. Gábor azt nyilatkozta, hogy a kiszabott kétéves büntetését vagy négy év alatt elévül, vagy leülte, és ezzel lezárulnak az ügyei. Azóta viszont újra börtönbe került, és információink szerint nemrég szabadult, tervei között szerepel a visszatérés Londonba.

A Viszkis és Gábor kapcsolata megromlott az évek során. Ambrus szerint Gábor hazugságokat állít róla, és már legalább 4-5 éve nem beszéltek. Attila elmondása szerint Gábor kétszer kereste meg a szabadulása óta, először a Viszkis életéről készült film kapcsán, majd később a saját könyvének promóciójához kérte Attila segítségét, de Ambrus nem volt hajlandó együttműködni. Ambrus úgy tudja, hogy Gábor több bűncselekmény miatt is körözés alatt állt, és a rablói múltja miatt nem tudta felfüggesztett büntetéssel megúszni azokat, ezért hagyta el az országot.

A Viszkis és Orbán Gábor kapcsolata 1995-ben kezdődött, amikor az Újpest jégkorong csapatának játékosaként megismerkedtek. Orbán vágyott a jólétre, amit csapattársánál látott, és így kezdődött közös bűnözői pályafutásuk. Attila korábban már kisebb bűnügyeket követett el, de Gábor buzdítására bankokat is kirabolni kezdtek. Gábor szerint többször ki akart szállni, de Attila újabb akciókra vette rá. 1999-ben az utolsó rablásuk során Orbánt elfogták, a Viszkist pedig pár órával később. A két társ kapcsolata ekkor romlott meg, mivel korábban megállapodtak, hogy ha az egyiküket elkapják, a másik csak 3 óra múlva tesz vallomást, de Gábor szerint Attila nem tartotta be ezt az egyezséget. Gábor sérelmezte, hogy a Viszkis életéről készült film alkotói nem keresték meg őt.

Rossz útra térni könnyű, jóra már nehezebb, főleg, ha már belekóstoltunk a könnyen szerzett jólétbe. Minden bizonnyal jól tudja ezt Orbán Gábor is, aki a Viszkissel ellentétben úgy tűnik, még ma is a bűn útját járja. Az élet útvesztőiben gyakran eljön az a pillanat, amikor az ember dönthet a jó és a rossz út között. A Viszkis számára ez a pillanat már eljött, de úgy tűnik, bűntársa még keresi azt a pontot, ahol végképp lezárhatja a múltját és új jövő felé indulhat. A legnehezebb időszakokban az a jó, hogy az ember ekkor éri el a medence alját, ahonnan már el tudja rúgni magát a felszín felé. Ki tudja, talán Orbán Gábor életében is érik már ez a pont, de az is lehet, hogy talán sosem érkezik el.