Kábító gumicukor okozott tömeges mérgezést Budapesten

Összesen 31 külföldi állampolgárt szállítottak be egy budapesti toxikológiára, miután egy THCJD nevű pszichoaktív kannabinoidot tartalmazó édességet fogyasztottak. A Blikk információi szerint a betegek egy belvárosi kendershopból, a Váci utcából szerezték be a gumicukrokat, amelyek egy zacskóban öt darabot tartalmaztak, és darabonként 15 ezer forintba kerültek.

A gumicukrok fogyasztása után a betegek szörnyű állapotban kerültek a kórházba, sokan közülük magatehetetlenül, félig kómás állapotban feküdtek napokig. Egy jordániai házaspárt például a bérelt AirBnb-lakásukban találtak meg a földön, saját ürülékükben fekve. A pár állítólag már jobban érzi magát, de továbbra is "kétségbeejtő állapotban vannak".

A Blikknek nyilatkozó hozzátartozó szerint a betegek közül sokan még mindig kétségbeejtő állapotban vannak, és napok óta csak fekszenek. Az első betegek június 21-én, pénteken érkeztek az osztályra, és többüknél találtak a gumicukorkából, egyiküknél pedig egy számla is előkerült, amely alapján egyértelművé vált, hogy a Váci utcai üzletben vásárolták a terméket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint szenvedélykeltés vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, mivel többek között fiatalkorúak is kórházba kerültek a gumicukor fogyasztása után. A rendőrség lefoglalta az üzlet teljes gumicukorkészletét, és szakértői vizsgálatnak vetik alá.

Dr. Funk Sándor addiktológus szerint a THCJD valószínűleg egy szintetikus kannabinoid, amely rendkívül kis mennyiségben is hatásos, és túladagolás esetén nagyon veszélyes lehet, akár haláleseteket is okozhat. A szakember hozzátartotta, hogy az ilyen új anyagokat, amíg nem vizsgálják ki és nem határozzák meg a pontos hatásos adagot, könnyen okozhatnak túladagolást.

Dr. Funk Sándor megjegyezte, hogy ha egy szer ilyen súlyos, napokig tartó, kómához hasonló állapotot okoz, akkor előfordulhat maradandó károsodás is, attól függően, hogy az agy mely részeire hatott a szer. Az idegsejt-pusztulás demenciára hasonlító tüneteket, például feledékenységet és elbutulást, vagy akár vegetatív problémákat is okozhat.