Letartóztatták a budapesti antifa-támadások német gyanúsítottját

A magyar bíróság elrendelte egy 23 éves német állampolgár letartóztatását, akit a tavaly februári budapesti antifasiszta támadásokban való részvétellel gyanúsítanak, és 30 millió forint óvadék ellenében szabadlábra helyezhető.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a bíróság a szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélye miatt döntött így. A gyanúsítottat a német hatóságok adták át a magyar rendőrségnek, miután Berlinben fogták el tavaly decemberben, és ellenük európai elfogatóparancs volt érvényben. A férfi feltételezhetően részt vett a 2023. februárban Budapesten elkövetett támadássorozatban.

A letartóztatott férfi esetében a bíróság úgy határozott, hogy 30 millió forint óvadék letétele esetén bűnügyi felügyelet alá kerülhet. Ez az összeg magasabb, mint amit korábban egy másik, az ügyben érintett személy, Ilaria Salis esetében állapítottak meg, aki 16 millió forint óvadék fejében került szabadlábra, majd bűnügyi felügyelet alá helyezése után visszautazott Olaszországba.

A nd.aktuell információi szerint a német férfi kiadatása ellenére történt meg, hogy a szövetségi alkotmánybíróság helyt adott a kiadatás elleni kérelmének, de a berlini főügyészséget már csak a kiadatás után értesítették erről.

A döntés értelmében a gyanúsítottnak havonta egyszer személyesen kell megjelennie rendőrségen. Az ügyészség fellebbezett a végzés ellen, hogy a férfi ne kerülhessen bűnügyi felügyeletbe óvadékkal.

A tavaly februári budapesti események során egy csoport négy támadást hajtott végre, találomra kiválasztott emberek ellen, akiket a kitörés napja nevű neonáci rendezvény résztvevőinek vélték. Az első incidens február 9-én történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda. A következő atrocitások másnap, február 10-én történtek, amikor Gazdagréten egy magyar férfira, az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak.

A férfit az eljárást folytató Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztály nyomozói június 28-án az osztrák–magyar határon vették át, majd Budapestre vitték, ahol életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérlete és súlyos testi sértés bűntett kísérlete megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, ám megtagadta a vallomástételt.

A másodrendű Tobias E.-t nemrég ítélte el jogerősen is a Fővárosi Ítélőtábla 1 év 10 hónap börtönbüntetésre.

Az ügy legismertebb vádlottja az olasz Ilaria Salis, egy 39 éves tanárnő, akit a magyar hatóságok azzal vádolnak, hogy ő volt az egyik fő szervezője a tavaly februári, kitörés napi utcai támadásoknak. Összesen 15 hónapot töltött börtönben Magyarországon, de miután június 9-én EP-képviselőnek választották Olaszországban, mentelmi jogot kapott, az ellene folyó eljárást pedig felfüggesztették. Az eljárás viszont nem zárult le ellene, a Fővárosi Törvényszék már kérvényezte is a mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlamentnél.