Álarcos fegyveresek tüzet nyitottak egy francia esküvőn

Egy ember életét vesztette és öten megsebesültek, amikor álarcos támadók lövöldözni kezdtek egy esküvői szertartáson Északkelet-Franciaországban.

Az eset vasárnap kora reggel történt Thionville városában, egy fogadóteremben, ahol egy mintegy százfős esküvőn vettek részt a vendégek. A támadás során két ember súlyos sérüléseket szenvedett, közülük egyikük állapota válságos. A lövöldözők a támadás után egy 4X4-es járművel, "valószínűleg egy BMW-vel" menekültek el a helyszínről. A rendőrségi források szerint a lövöldözés hátterében egy helyi kábítószer-kereskedők közötti leszámolás állhat.

A tragikus események egy esküvői szertartás közben zajlottak le. "Esküvő közben történt. Hajnali negyed kettőkor néhány ember kiment dohányozni, akikre tüzet nyitott a banda" – nyilatkozta egy rendőrségi forrás. A támadók három súlyosan felfegyverzett férfiból álltak, akik egy járműből nyitottak tüzet a dohányozni kiment vendégekre, majd elhajtottak.

A rendőrségi forrás hozzátette, hogy nem az esküvőt mint olyat vették célba, hanem azokat az embereket, akik az esküvőn voltak. A környéken korábban is volt már példa hasonló erőszakos cselekményekre. A szomszédos Villerupt városában 2023 májusában rivális bandák közötti lövöldözés során egy kábítószer-kereskedő öt embert sebesített meg.

A thionville-i ügyészség bűnszövetkezetben elkövetett gyilkosság és bűnszövetkezetben elkövetett gyilkossági kísérlet miatt indított nyomozást. Az áldozatok mindegyike ismert volt a hatóságok előtt, többüket kábítószer-kereskedelem miatt ítélték el korábban, és néhányan közülük részt vehettek a tavaly szeptemberi metz-nordi lövöldözésben is, amelyben három ember sérült meg. A támadók felkészülten és szervezetten, feltehetően konkrét személyek ellen hajtották végre a támadást.