A Közép-európai Egyetem jövője Budapesten és Bécsben

A Közép-európai Egyetem (CEU) nem zár be Budapesten, de a kuratórium kezdeményezte a magyarországi működési engedély visszavonását, ami nem érinti a kutatási és egyéb tevékenységeket. Kontler László rektorhelyettes szerint a döntés nem jelenti az intézmény tevékenységének teljes megszűnését a magyar fővárosban.

A CEU kuratóriuma adminisztratív döntést hozott a magyarországi Közép-európai Egyetem (KEE) jogi személyének megszüntetéséről. A 2017-es "lex CEU" miatt már évek óta nem tudtak hallgatókat felvenni Magyarországon, így a képzések Bécsbe költöztek. Kontler László elmondása szerint a magyarországi KEE nem tudott hallgatókat felvenni, és a CEU-s és KEE-s követelményrendszerek eltérései miatt a képzések nem maradhattak Budapesten. A CEU budapesti épületei azonban továbbra is otthont adnak kutatásoknak, diplomát nem adó képzéseknek és különböző társadalmi programoknak.

A CEU jelenlegi helyzetét Kontler László azzal magyarázza, hogy a magyarországi egyetemi tevékenység fenntartása formai követelményekkel is jár, amelyeknek hosszú távon nem tudnak megfelelni. Az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelem után a folyamat további menetrendje a magyar bürokrácia útvesztőjében bizonytalan. A CEU budapesti tevékenységei, mint például az OSA Archívum és a Verzió nemzetközi emberi jogi dokumentumfilm-fesztivál, továbbra is működnek.

A Nádor utcai központban a CEU Demokrácia Intézet, a Felsőfokú Tanulmányok Intézetének ösztöndíjprogramja, a CEU Bioetikai és Jogi Központja, a Bibó Szabadegyetem és a Határtalan Tudás sorozat marad fenn. A CEU könyvtára és a CEU Nyitott Galéria is nyitva áll a látogatók előtt. Kontler László kiemelte, hogy a roma származású fiatalok egyetemi előkészítője és a Socrates-program is folytatódik Budapesten.

A CEU bécsi tevékenységei jelentősen drágábbak, mint a budapestiek voltak, ezért a Nyílt Társadalom Alapítvány évente bizonyos összeggel támogatja az egyetemet. Kontler László szerint a bécsi CEU kezd hagyományosabb egyetemmé válni, de a társadalmi érzékenység megmaradt. A magyar diákok száma Bécsben csökkent, de az intézmény presztízse és a nemzetközi kapcsolatok továbbra is vonzóvá teszik a CEU-t.

A CEU jövőjét illetően Kontler László úgy véli, hogy a budapesti jelenlét fenntartása elvi és gyakorlati okokból is fontos. A kuratórium döntése értelmében a képzések teljes mértékben Bécsbe költöztek, és a jövőbeni budapesti egyetemi visszatérés nem valószínű.