Ítéletidő közeledik: hamarosan újabb viharok érik el az országot

A HungaroMet Zrt. másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala megye egyes járásaira, ahol a következő órákban heves zivatarok várhatóak, amelyeket erős szél és jégeső is kísérhet.

Hétfő délután és este a délnyugati, valamint déli területeken alakulhatnak ki heves zivatarok, amelyeket intenzív csapadék, viharos szél, és helyenként jégeső kísérhet. A zivatarokat kísérő széllökések óránkénti 60-80 kilométeres sebességet is elérhetnek, míg a heves zivatarok esetén akár 90 kilométeresnél is erősebb széllökések, felhőszakadás, és két centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabok is előfordulhatnak. Hétfő éjfélig Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben másodfokú figyelmeztetés van érvényben, míg az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetésre kell számítani, kivéve Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyéket.

Az éjszakai órákban sem várható a légkör megnyugvása, továbbra is lehet számítani zivatarokra az ország déli és keleti részein. Kedden a zivatartevékenység főként a Tiszántúlon és egy Salgótarján-Szeged vonal menti szélesebb sávban várható, estére azonban megnyugszik a légkör.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy ahol hevesebb zivatarokra figyelmeztetnek, ott különösen óvatosnak kell lenni a fák, fasorok és állványzatok közelében. A szél által felkapható tárgyakat, mint például kerti bútorokat, szerszámokat vagy kisebb cserepes növényeket, érdemes védett helyre tenni. Villámlás esetén, ha a villámlás és a dörgés között eltelt idő kevesebb mint 10 másodperc, az azt jelenti, hogy a vihar közel van, és ilyenkor menedéket kell keresni egy épületben. A vízben tartózkodást, a vizesblokkok használatát, a kilátók, villanyoszlopok közelében való tartózkodást, fa alá állást és az esernyő használatát kerülni kell. Aki erdőben találja magát, keressen olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől. Azt is kérik, hogy lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig óvatosan közlekedjen. Bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket észlelve azonnal hívni kell a 112-es segélyhívót.

A viharok nem csak hazánkat érintik, a határon túl, Horvátországban is brutális jégeső volt tapasztalható. A horvátországi Kutinában annyi jég esett le, hogy teljesen beborította a település egyes részeit, ami a délen haladó szupercella hatására következett be. Magyarországtól délre és nyugatra is tomboltak az erősebb zivatarok, de a hevesebb viharok egyelőre a határon kívül maradtak.