„Isten influenszere” lehet az első Y-generációs szent, Carlo Acutis

A pápa és a bíborosok elfogadták Carlo Acutis kanonizációját, így a 15 éves korában meghalt fiú lehet az első modern-kori szent, aki a Y-generációhoz tartozik.

Carlo Acutis, aki videojátékokkal és csodákkal vált híressé, a katolikus egyház első millenial (Y-generációs) szentje lehet, miután a pápa és bíborosai elfogadták a fiatal olasz fiú kánonba foglalását. Az Indexen nemrég megjelent cikk szerint Acutis az interneten keresztül végzett hiterjesztő tevékenységével szerzett magának "Isten influenszere" becenevet.

A londoni születésű fiú Milánóban segítette a szegényeket már 9 éves korától kezdve, minden zsebpénzét a rászorulóknak adományozta, és szerény életet élt, például csak egy pár cipője volt, hogy többet tudjon segíteni. Emellett egy weboldalt is létrehozott, amelyen a világban végbemenő csodákat dokumentálta.

Carlo Acutis 2006-ban, leukémiában hunyt el, de rövid élete során két csodát tulajdonítanak neki. Az első csodát 2020-ban ismerte el a katolikus egyház, amikor egy brazil fiút, aki egy születési hasnyálmirigy-rendellenesség miatt nem tudta megemészteni az ételt, állítólag Acutishoz intézett imák gyógyítottak meg. Ezt követően avatták boldoggá.

A második csodát nemrégiben, pár hete fogadta el Ferenc pápa, amikor egy Costa Rica-i lány, aki Firenzében szenvedett biciklibalesetet, fejsérülése Acutis Assisiben található sírjánál tett imádkozás után gyógyult meg.

Bár Carlo Acutis szentté avatásának pontos idejét még nem határozták meg, valószínűsíthető, hogy a katolikus egyház 2025-ös jubileumi ünnepségén fogják kanonizálni. Ezzel ő lesz az egyik legfiatalabb szent, és az egyik leggyorsabban szentté avatott személy.