Donald Trump részleges mentességet élvez a Legfelsőbb Bíróság szerint

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága döntése alapján Donald Trump korábbi elnök részesül bizonyos fokú mentességben a hivatali ideje alatt tett intézkedéseivel kapcsolatos büntetőjogi felelősségre vonás tekintetében. A döntés 6:3 arányban született meg, és kimondja, hogy az elnöki hatalom természetéből fakadóan egy korábbi elnököt abszolút immunitás illet meg a büntetőjogi felelősségre vonás alól az alkotmányos felhatalmazásának körén belül tett cselekedeteinél.

Donald Trump a döntést nagy győzelemként ünnepelte, míg Joe Biden sajtócsapata szerint Trump továbbra is úgy véli, hogy ő a törvények felett áll. Az exelnök ellen jelenleg négy büntetőper folyik, amelyekben ügyvédeinek összesen 91 vádpontban kell védekezniük.

Az amerikai alkotmánybíróság döntése szerint az elnök akkor büntethető, ha nem hivatalos minőségében cselekedett, és akkor nem, ha hivatalos minőségben. Ezzel tehát az alkotmánybíróság visszadobta a labdát a lejjebbi bíróságoknak, hogy döntsék el, a Trump ellen zajló büntetőügyekben a volt elnök hivatalos minőségben cselekedett-e.

A vádak között szerepel, hogy Trump a 2020-as elnökválasztást követően hamisan állította, hogy ő nyerte meg a választást, és tudatában volt állítása valótlanságának. Emellett azzal is vádolják, hogy törvénytelen eszközökkel próbálta befolyásolni a választási eredményt.

Az elnökválasztás eredményének befolyásolásával kapcsolatos vádak két különböző szinten is vizsgálat alatt állnak. Georgia államban egy kerületi ügyész szerint Trump egy bűnszervezet részeként próbálta meg elcsalni a választást, míg egy washingtoni szövetségi bíróság hasonló vádakat fogalmazott meg az exelnökkel szemben.

A bírók véleménye megosztott volt, ami részben abból adódik, hogy a korábbi elnök mellett szavazók republikánusok, az ellene voksolók demokraták voltak. Sonia Sotomayor bírónő ki is fejezte egyet nem értésének okait az eredménnyel, valamint aggodalmát a demokrácia működésével kapcsolatban. A Joe Biden kampányát vezető tisztviselők hasonlóképpen vélekedtek, vagyis hogy a mentelmi jog nem változtatja meg a tényeket.

Trump korábban négy fő vádpontban hallgatták meg az Amerikai Legfelsőbb Bíróságon. Ezek az idei elnökválasztáson komoly befolyásoló tényezők lehetnek, már ami a republikánus jelöltet illetik, azonban a kimondott ítélet számára kedvezően alakult, melyet Trump a közösségi oldalán már nagy győzelemként értékelt, az alkotmány és demokrácia sikereként.

Több bíró és politikus is megszólalt az ítélet kapcsán, de a CNN jogi szakértője szerint sem valószínű, hogy Trumpot a választások előtt még újra bíróság elé állíthatnák, de komoly hatással lehet a többi ügyében hozott ítéletre. Azonban fontos megemlítenünk, hogy ő lehet az első amerikai elnök, akit elítéltek, és amennyiben nyer novemberben, szintén az a kétes dicsőség érheti, hogy a bíróság által elmarasztalt elnökként kezdheti meg ciklusát.

A jelenlegi ítélet még nem végleges és jogerős, hiszen az alsóbb bíróságoknak kell eldöntenie minden egyes alkalommal, az elnök tettei közül melyik számít hivatalosnak, illetve melyik nem.

A döntés alaposan megosztja mind a bírókat, mind az amerikai közvéleményt. Még a republikánus Chuck Schumer is kritizálta a döntést, demokráciánk szomorú napjának nevezve a mai napot, tehát nemcsak a demokraták, hanem Trump párttársainak egy része sem volt elégedett az ítélettel. A Legfelsőbb Bíróság határozata alapján Trump csak azokért a tetteiért vonható büntetőjogi felelősségre, amiket nem hivatalos személyként tett meg, míg hivatalos elnöki döntéseiért immunitás jár neki.