Belarusz csatlakozik a Sanghaji Együttműködési Szervezethez

Pakisztán, India és Irán után Belarusz lesz a legújabb tagja a Sanghaji Együttműködési Szervezetnek (SCO), amelynek célja az Amerika-vezette csoportokkal való szembenállás. Az oroszbarát ország hivatalosan is csatlakozik a szervezethez a július 4-én megrendezésre kerülő asztanai csúcson.

Belarusz csatlakozása az SCO-hoz jelentős mérföldkő, hiszen a szervezet ezzel még mélyebben hatol Európába, és Belarusz lesz az első olyan tagállam, amely közvetlenül határos az Európai Unióval. A szervezetet eredetileg 2001-ben alapították Kína, Oroszország és néhány közép-ázsiai ország, gazdasági és biztonsági stabilitást nyújtva tagjainak. Az utóbbi időben azonban az SCO dinamikusan bővül, 2017-ben például Pakisztánt, Indiát és Iránt is felvette a szervezet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég a NATO-val való tárgyalás lehetőségét említette, de júniusban már egy új biztonsági rendszerről beszélt, amelynek elsődleges célja az eurázsiai országok védelme és a „külső hatalmak katonai erejének eltávolítása”. Belarusz csatlakozása így Putyin számára geopolitikai győzelemként értékelhető, hiszen az orosz–ukrán háború miatt kiszabott szankciók ellenére is erősíti Oroszország pozícióját a régióban.

Az SCO tagjai között azonban nem minden zökkenőmentes. India és Pakisztán, noha mindketten tagok, továbbra is ellenséges viszonyban állnak egymással, és India rendszeres konfliktusokat él meg Kínával is a Himalája-menti vitatott területek miatt. Belarusz csatlakozása továbbá kérdéseket vet fel az SCO legitimitásával kapcsolatban, tekintettel arra, hogy Aljakszandr Lukasenka, az ország vezetője, logisztikai támogatást nyújtott Oroszországnak az ukrán konfliktus kezdetén, amiért az EU szankciókat vezetett be ellenük.

India részvétele az SCO-ban is csökkenőben van. Tavaly házigazdaként még online formában rendezték meg a csúcstalálkozót, azonban idén Narendra Modi indiai miniszterelnök nem vesz részt az asztanai találkozón, annak ellenére, hogy korábban orosz beszámolók szerint a Kremlbe is ellátogatott volna.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet jövő évi soros elnöke Kína lesz, amelynek kiemelt érdeke, hogy a szövetség hatékonyan működjön. Kína azonban továbbra is Ázsiában szeretne maradni, amit a májusi japán–kínai–koreai csúcstalálkozó is alátámaszt.