Online időpontfoglalás válik kötelezővé a szakrendelőkben

A kormány döntése értelmében 2024. július 1-jétől a nagyobb szakrendelőknek digitális időpontfoglalási rendszert kell használniuk, de a telefonos foglalás lehetősége is megmarad.

A közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknak, amelyek heti 300 vagy annál több órában nyújtanak járóbeteg-szakellátást legalább öt szakmában, 2024. július 1-jétől kötelező lesz digitális időpontfoglalási rendszert alkalmazniuk. Ez a februári rendeletben már korábban meghatározásra került.

A digitális rendszer bevezetését egy új rendelet egészíti ki, amely szerint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által működtetett egységes telefonos időpontfoglalási központon keresztül is kötelező lesz fogadni a járóbeteg-szakellátásra történő időpontfoglalásokat. A telefonos foglalás heti hét napon át, 6 és 22 óra között lesz elérhető, országosan.

A rendelet nem tesz említést a telefonos időpontfoglalási központ számáról, így annak elérhetőségéről egyelőre nincs információ.

Ezenfelül egy másik, az egészségügyet közvetve érintő jogszabálymódosítás is megjelent. Eszerint az orvosi végzettségű kormánytisztviselők július 1-jétől magasabb fizetést kaphatnak, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szerinti összeghez közelítsenek, vagy legalábbis ne kerüljenek hátrányba a kormányhivatali szolgálathoz képest, mintha gyakorló orvosként dolgoznának.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ tájékoztatása szerint 2024. július elseje a magyar egészségügy napja lesz, ezért zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, a gyógyszertárak, valamint szünetel az NNGYK-ban az Anonim AIDS-szűrés Tanácsadás is. Az egészségügyi szolgáltatók az ellátást hétfőn az ügyeleti rend szerint biztosítják majd, amely vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is.

Július elsején a gyógyszerellátást a legtöbb településen kizárólag a nonstop nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és/vagy készenlétet tartó gyógyszertárak biztosítják. A nyitva tartó, az ügyeletes és készenlétet tartó patikák címe, telefonszáma településre vagy akár megyére keresve az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban, ezen a linken érhető el.

Ugyanakkor a normál menetrend szerint, a hétfői munkaszüneti napon is hívható lesz az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat abban az esetben, ha mérgezés gyanúja merül fel. A toxikológiai tájékoztató szolgálat a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöldszámon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. Ezen kívül a nap 24 órájában hívható az Egészségvonal, a contact center munkatársai július elsején is fogadják a 1812-es zöldszámra érkező hívásokat.