ÁKK: Magyarország éves finanszírozási tervének 60%-a már teljesült

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) szerint az év első felében Magyarország központi költségvetésének finanszírozása kedvezően alakult, az éves terv 60%-a már teljesült, bár a lakossági állampapírok piacán más a helyzet.

Az ÁKK tájékoztatása szerint 2024-es finanszírozási tervében szereplő forrásbevonás 60%-a már megvalósult június végéig. A központi költségvetés adósságának átlagos hátralévő futamideje 6 év, a forintadósságé 4,7 év, míg a devizaadósságé 9,1 év. Az első félévben összesen 5 539 milliárd forintnyi kibocsátás történt, ami az éves terv 60%-át jelenti. A devizafinanszírozási terv 77%-ban, míg a forint intézményi piac 65%-ban teljesült. A forint lakossági állampapírpiacon a tervezett bruttó kibocsátás 46%-a valósult meg, de a nettó állománynövekedés meghaladta az időarányos várakozásokat, 54%-ot ért el az első félévben.

A lakossági piacon az ÁKK célja, hogy 2024-ben a GDP 2%-ának megfelelő nettó állománynövekedést érjen el. A lakossági állampapírok becsült nettó állománynövekedése 1 052 milliárd forint volt, ami az egész évre tervezett nettó növekmény 54%-a. A lakossági állampapír-állomány 11 541 milliárd forintra nőtt június végére. A lakossági kézben lévő intézményi államkötvények és diszkont kincstárjegyek állománya 1 032 milliárd forint volt, ami 131 milliárddal kevesebb a 2023 végi állománynál.

Az intézményi forintpiac aukciós elsődleges forintkötvény kibocsátási tervének 65%-a teljesült az első félévben. Az ÁKK stratégiai célja a 2025-2026-os lejáratú államkötvények kinnlevő állományának csökkentése. A diszkont kincstárjegyek piacán jelentős újítások történtek, a sorozatok száma 18-ról 8-ra csökkent, növelve az egyes sorozatok likviditását.

A deviza intézményi piacon az éves tervezett devizafinanszírozás 77%-a valósult meg június végéig. Az ÁKK szerint további jelentős euró és dollár nyilvános devizakötvény-kibocsátás nincs a 2024-es tervben, de az ázsiai piacokon kisebb összegű kibocsátások lehetségesek, és nyitottak a zártkörű kibocsátásokra is.