Az Európa-bajnokság gyűlöletbeszéd-statisztikája

Az UEFA által közzétett jelentés szerint a közösségi médiában terjedő gyűlöletbeszéd nagy része az Európa-bajnokság alatt a játékosokat érte. A vizsgált kommentek közül több mint 300-at továbbítottak a moderátoroknak, akik közül több mint 200-at töröltek.

Az UEFA több száz játékos, edző és válogatott közösségimédia-oldalait vizsgálta meg az Európa-bajnokság alatt, hogy feltárja, miként terjed a gyűlölködés az interneten. Összesen 622 oldalt figyeltek meg, ahol 4656 kommentet jelöltek meg "potenciálisan gyűlöletkeltőként". Ez oldalanként átlagosan 7-8 kommentet jelent.

A gyűlölködő bejegyzések közül végül 308-at vittek tovább a közösségimédia-platformok moderátoraihoz, akik közül 219-et töröltek.

A jelentés szerint a legtöbb gyűlölködő bejegyzést a belga, a horvát, az ukrán és a holland játékosok kapták. Az összes problémásnak ítélt bejegyzés 74 százaléka a játékosok ellen irányult, 15 százalék az edzőket érintette, 4 százalék a bírókat, és 7 százalék a válogatottak oldalaira irányult.

A gyűlöletbeszéd jellegét vizsgálva kiderült, hogy az esetek döntő többségében, 94 százalékban gyűlöletbeszédet találtak, 4,5 százalékban rasszista, 1,5 százalékban pedig homofób kommenteket azonosítottak.