A magyar vállalkozások kihívásai és lehetőségei 2024-ben

Hamarosan véget ér 2024 első féléve, amely különösen nehéz időszak volt a magyar vállalkozások számára, de a Comline Budapest összefoglalója szerint még mindig van lehetőség a helyzet javítására.

Az év elején a vállalkozások számos belső problémával, köztük a szakemberhiánnyal is megküzdöttek, és bár az első negyedévben a reálbérek emelkedtek, az infláció csökkent, a vásárlóerő növekedése mégsem indult meg. A VOSZ adatai szerint a vállalkozások a vásárlóerő és a kereslet csökkenésétől szenvedtek, és óvatosak voltak a béremelésekkel és az elbocsátásokkal kapcsolatban is. Azonban a Comline Budapest szerint a helyzet még fordulhat, és 2024 még lehet egy jó év a vállalkozások számára.

A vállalatok számára most érdemes alaposan átgondolniuk és felülvizsgálniuk stratégiai kérdéseiket, hiszen az év második felében számos kihívás és lehetőség vár rájuk. A sikeres működéshez elengedhetetlen a gazdasági, pénzügyi és technológiai trendek figyelemmel kísérése, valamint a rugalmasság és innovációs készség fenntartása.

Nagy Béla, a Comline Budapest vezető trénere és tulajdonosa szerint a rendszeres teljesítményértékelés és a visszajelzés, motiváció kombinációja segíthet a vállalkozásoknak kimozdulni a holtpontról, megelőzve a lemorzsolódást és racionalizálva a béremelések kérdését. A célok és teljesítménymutatók felülvizsgálata kulcsfontosságú, és a vállalatoknak érdemes saját eredményeiket összevetniük a statisztikákkal.

„Fontos, hogy a vállalat stratégiáját ebben az időszakban aktívan felülvizsgáljuk, és értékeljük, hogy szükséges-e irányváltás vagy új prioritások meghatározása. Azoknak lehet az év második fele sikeres, akik nem húzódnak vissza, hanem komolyan képesek javítani saját hatékonyságukon” – tette hozzá Nagy Béla.

A kocka még fordulhat

A 2024-es év több szempontból is jelentős lehet a magyar vállalkozások számára, figyelembe véve a gazdasági, politikai és technológiai környezet változásait. A digitális technológiák alkalmazása és az innovációs képesség, valamint az új technológiák bevezetése továbbra is kulcsfontosságú lesz a vállalkozások hatékonyságának növelésében és versenyképességük javításában.